Asad zůstane u moci, říká expert o Putinově snaze usmířit opozici a vládu v Sýrii

30. leden 2018

Rusko se pokouší usmířit syrskou opozici a vládu prezidenta Bašára Asada. Moskva společně s Teheránem a Ankarou zorganizovala Kongres syrského národního dialogu, který začal v Soči.

Kongres se koná v místním areálu zimních olympijských her. Podle moskevského zpravodaje Martina Dorazína dorazilo 1511 delegátů, z toho asi 1300 patří k syrské opozici – ať už domácí, nebo zahraniční. Dorazil i zvláštní zmocněnec OSN pro hledání mírového řešení konfliktu v Sýrii Staffan de Mistura.

Ruskou pozvánku naopak odmítly Spojené státy americké, část syrské opozice a hlavní síly syrských Kurdů. Podle Dorazína nelze očekávat průlom, ale Rusko si od Kongresu slibuje začátek dialogu. Výsledkem by mělo být dvanáctibodové komuniké a měla by vzniknout komise specialistů pro přípravu nové syrské ústavy.

Ondřej Ditrych z Ústavu mezinárodních vztahů doplňuje, že je třeba Kongres zasadit do kontextu zadrhlých jednání pod hlavičkou OSN s posledním kolem ve Vídni.

Putin jako mírotvorce

„Doplnil bych ještě, že pro Vladimira Putina je tato mírová konference velmi důležitá, protože může demonstrovat vůli být mírotvorcem. V Rusku se chystají prezidentské volby, takže i tato domácí dimenze konání konference by neměla nutně zapadnout,“ říká Ditrych.

Některé západní mocnosti soudí, že se jedná o Putinův pokus o vytvoření paralelních rozhovorů, které by mohly více vyhovovat Bašáru Asadovi. S tím souhlasí i Ondřej Ditrych.

„Je zcela zřejmé, že jde o nastolení jistého půdorysu pro možné budoucí řešení v Sýrii, které vyhovuje Rusku, Íránu, Turecku a které předpokládá, že pozice Asada, který je podporován zejména Ruskem a Íránem, bude neotřesena. Mělo by se jednat o nové podobě státního uspořádání, o budoucí syrské ústavě, o tom, jak by mohly vypadat parlamentní volby, ale to, že Bašár Asad zůstane u moci, je v tuto chvíli považováno za danost.“

Dodává, že jednání o Sýrii zatím úspěšná nebyla, protože konflikt nadále pokračuje a v zemi stále umírají civilisté.

autoři: všt , bur , jpr
Spustit audio