Asad má v tuhle chvíli jiné starosti než válčit s Izraelem, myslí si analytička

18. červenec 2018

Do Golanských výšin, území nikoho na pohraničí Izraele a Sýrie, se uchyluje stále více Syřanů, kteří tu hledají útočiště. Do Izraele je ale tamní armáda nepouští.

Syrští občané prchají hlavně z jihovýchodní části země, ovládané povstalci. S narůstající ofenzívou Bašáda Asada se v místě dramaticky zhoršuje humanitární situace. Odhadem, směrem k hranici s Izraelem už uteklo víc než 100 tisíc lidí.

Golanské výšiny jsou pro Izrael strategickým územím. Hory totiž chrání sever státu, kde se mimo jiné nachází zemědělské centrum.

Podle blízkovýchodní analytičky Ireny Kalhousové se dá předpokládat, že bude Asadova ofenzíva (podporovaná ruským letectvem) velmi brutální. „Myslím si, že je to pro něj do určité míry symbolický boj. V roce 2011 to bylo právě město Dará, kde začaly protivládní protesty,“ vysvětluje.

Do země mohou jen ranění

Syrský režim dobyl kolébku revoluce. Západ nás zradil, stěžují si povstalci

Vojáci Syrské svobodné armády si v Aleppu čistí zbraně

Armáda syrského prezidenta Bašára Asada dobyla město Dará, které představovalo kolébku syrské revoluce, píše britský deník Times. Pro Asada je to po sedmi letech války významné vítězství, ale stálo životy stovek lidí.

Uprchlíci ze Sýrie se dostanou do nárazníkového pásma Golanských výšin, ale dál už je Izraelci nepustí. „Izraelský ministr obrany prohlásil, že země své hranice neotevře a v podpoře uprchlíků bude pokračovat stávajícím způsobem,“ říká Kalhousová. Jednotliví Syřané se podle ní do země dostanou jen pokud potřebují zdravotní pomoc. Pobyt některých vážně raněných se už ale protáhl i na několik let.

Kalhousová se domnívá, že kroky Bašára Asada ke Golanským výšinám směřovat nebudou: „V tom momentě by narazil na izraelskou armádu a takovou válku syrská armáda nemůže vyhrát.“

Přijatelný nepřítel?

Ani pomoc Ruska prý Asad v tomto případě nemůže očekávat, protože to by znamenalo obrovský konflikt. „Já si myslím, že Asad má v tuhle chvíli opravdu úplně jiné starosti, než začít válku s Izraelem,“ dodává blízkovýchodní analytička.

V současné chvíli jsou Izraelci se situací smíření a klidní, myslí si Kalhousová. „Asad je sice nepřítel, ale je to nepřítel, kterého znají,“ říká. Izraelci prý měli obavy například ze samozvaného Islámského státu, nebo i z možného vyzbrojení Hizballáhu. V současné době se ale drží stranou, protože Asad, kterého mají přečteného, je pro ně podle analytičky docela přijatelný soused.

autoři: Jan Burda , marz
Spustit audio

Související