Artrózu a dysplazii kyčle u zvířete lehce poznáte. Chodí jako ještěrka

12. leden 2016

Dysplazie kyčelního kloubu je vývojové onemocnění, které v současné době postihuje čím dál větší množství psů. Pokud se neléči, vznikne artróza.

„Vývojové onemocnění znamená, že se jedinec už narodí s defektem nebo s dispozicí,“ říká veterinář Martin Daniček z nemocnice AA-Vet.

Projevuje se nedostatečným vývinem jamky v pánvi, které se říká acetabulum. Poznat se dá už kolem 3, 4 měsíce věku. Pro potvrzení diagnózy lékař sáhne k rentgenování, které probíhá v celkové anestezii.

„Pokud je poškození kyčle v jistých mantinelech, tak můžeme provést jednoduchý zákrok, juvenilní symfyziodéza. Jednoduše řečeno je to poškození jedné z růstových zón pánve, které během dalšího růstu donutí kosti k žádoucímu utváření pánve.

Takto pak dojde ke zlepšení poměrů v kyčelním kloubu a v optimálním případě se rozvoji dysplazie úplně zamezí,“ vysvětluje.

Původně se i v literatuře uvádělo, že dysplazií jsou ohrožena hlavně velká psí plemena. „Dnes už ale je jen málo plemen, které nemají tyto dispozice,“ říká veterinář. Velice často totiž dysplazií trpí i malá plemena jako jsou mopsíci nebo různí kříženci. „Je to velice rozšířené onemocnění a šíří se čím dál tím víc,“ dodává.

Druhá šance: operace

Pokud na nemoc nepřijdou veterináři včas, je tady ještě jedna možnost, která je ale už rizikovější. Je to chirurgická dvojitá osteotomie pánve. Ta se provádí jen do prvního roku věku psa.

Základem je tedy včasná diagnostika. Pokud se totiž včas provede zákrok, tak se klouby utvářejí správně a v ideálním případě pak vývoj probíhá bez problémů.

Jak se dysplazie projevuje?

Pokud už dysplazie vznikne, tak kloubní hlavice nedrží pevně v jamce a patologicky se pohybuje. „Nestabilita pak způsobí, že kloubní pouzdro zbytní, okolní vazy, které drží kloub pohromadě, zesílí. To vede k poškození chrupavky a pak až k její destrukci.“

Vznikne artróza, která omezí pohyb zvířete. Poznáte to tak, že pejsek s končetinami nepohybuje, má zvláštní styl chůze, kdy více pohybuje zády. Chodí jako ještěrka.

Když už artrózu má, musí hlavně snížit hmotnost a může dostávat léky, které by měly pomáhat k regeneraci chrupavky.

pes

Ostatní záznamy poraden najdete v iRadiu v Dopoledni s Dvojkou.

autoři: lup , Jan Rosák
Spustit audio