Arménie – elegantní, blátivá a romantická

26. červen 2014

Hajastani Hanrapetutjun. Zaklínadlo? Nikoliv! Jedná o název Arménské republiky v arménštině. Stejně zajímavý jako jazyk je i tato zakavkazská země.

Michaela Kroulíková se vydala až na rozhraní Evropy a Asie. Malá hornatá země ji nejprve zaskočila vojáky, ostnatými dráty a neudržovanými cestami.

Většinu času trávila ve druhém největším městě Gyumri. Tam se stále ještě vzpomíná na následky zemětřesení z roku 1988, které stálo život více než 50 000 lidí. Tyto události připomíná také známý dokument (2003) režisérky Jany Ševčíkové s kamerou Jaromíra Kačera.

Volné chvíle Michaela procestovala. Více se však věnovala v rámci své praxe dětem a seniorům. Při práci i komunikaci čerpala ze svých zájmů - tance, zpěvu. Jiná kultura na ni silně zapůsobila svou důstojností a elegancí uprostřed hor, bláta a louží.

O jarním tříměsíčním pobytu a praxi v Arménii si můžete více poslechnout v pořadu Host na cestách ve středu 2. července.

autor: Eva Stryková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.