Argentinská prezidentka bojuje adopcemi proti vlkodlakům

29. prosinec 2014

Argentinská prezidentka Cristina Fernández-Kirchnerová adoptovala židovského mladíka, aby odvrátila riziko, že se z něj stane vlkodlak. Skutečně nejde o žert – prezidentka postupovala podle argentinského zákona, píše Židovská telegrafická agentura.

Zákon byl přijat v roce 1920 s cílem ztlumit účinky starověké pověsti, která praví, že když se v nějaké rodině narodí sedm synů po sobě bez jediné dcery mezi nimi, ten poslední se promění ve vlkodlaka.

Víra v tuto pověst byla v Argentině tak silná, že rodiny své syny opouštěly, dávaly k adopci, či dokonce zabíjely, vysvětluje Židovská telegrafická agentura.

Podle zákona jsou chlapci adoptovaní hlavou státu pod prezidentskou ochranou a dostávají až do svých 21 let školní stipendium.

Čtěte také

Do roku 2009 se zákon vztahoval jen na katolické chlapce, ale pak byl novelizován, a prezidentka se tak nyní mohla stát kmotrou Jaira Tawila z rodiny chasidských židů. O jeho adopci požádali prezidenta jeho rodiče už v roce 1993, ale jako židé byli odmítnuti.

Letos napsal Kirchnerové sám Jair a odvolal se na dodatek k zákonu z roku 2009, píše Židovská telegrafická agentura. Minulý týden se pak stal prvním židovským adoptivním synem argentinské hlavy státu a má jistotu, že se z něj vlkodlak nestane.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: gzb
Spustit audio