Arenberger nebyl připravený, že ho novináři doslova svléknou do trenek, komentuje odchod ministra novinář Cikrt

25. květen 2021

Za dobu covidové pandemie odchází z úřadu už čtvrtý ministr zdravotnictví. O rezignaci ředitele vinohradské nemocnice se přitom spekulovalo už několik dní, a to v souvislosti s kauzou jeho majetkového přiznání. Petr Arenberger v úředním dokumentu neuvedl desítky nemovitostí a pochybnosti se objevily i kolem vykazovaných příjmů nebo privatizace bytu na Praze 1.

Čtěte také

Jako důvod své rezignace uvedl tlak ze strany novinářů, který doslova označil za mediální lynč, a vyloučil jakékoli vědomé zatajování vlastních finančních záležitostí.

„Daňová přiznání mám v pořádku. Bohužel jsem nesprávně vyplnil majetkové přiznání a vytvořil tak prostor ke kreativním spekulacím. Za tuto chybu v podobě přestupku jsem se už omluvil,“ řekl ministr v demisi.

Arenberger si postěžoval i na chování některých novinářů, kteří uváděli nepravdivé informace a po jejich vyvrácení se neobtěžovali omluvit. „Politik v hlavách českých médií nesmí vypadat na veřejnosti dobře a už vůbec nemůže jít dělat něco jen z přesvědčení, že chce pomoct státu. Pro ně je totiž taková věc nepředstavitelná,“ tvrdil.

Mediální lynč?

Na závěr pak vyjádřil přesvědčení, že změna ministra v této fázi nebude mít vliv na další úspěšné řešení pandemie, ani strategické kroky resortu. Šéfredaktor Zdravotnického deníku Tomáš Cikrt považuje Arengergerova slova o mediálním lynči za příliš silná, ale dává mu za pravdu, že zazněly informace, které nebyly dobře ověřeny, nebo dokonce nepravdivé.

Čtěte také

Podle Cikrta je v českém prostředí zakořeněný dojem, že práce ve vedení ministerstva je odbornou činností, na kterou lze snadno navázat z pozice lékaře. „Je to ale především funkce politická. Z toho pak pramení řada chyb – kandidáti například nejsou připravení na to, že je novináři doslova svléknou do trenek.“

Prezident České lékařské komory Milan Kubek pak pro Plus řekl: „Není šťastné, že se nám ministři zdravotnictví střídají jak apoštolové na orloji a z funkce se stala, jak si lidé dělají legraci, krátkodobá brigáda. To autoritě ministrů nepřidává. Zdravotnictví si takové pohrdání nezaslouží.“

Poslechněte si audiozáznam celé tiskové konference Petra Arenbergera a následující rozhovor Jana Bumby s Tomášem Cikrtem.

Spustit audio

Související