Archiv Plus: Problémy trápí ženy i celou naši veřejnost

11. březen 2016

Větu z titulku článku pronesl v roce 1989 při setkání žen s představiteli státu na Pražském hradě v předvečer MDŽ tehdejší český premiér František Pitra.

Oslavy Mezinárodního dne žen měly v době vítězství dělnické třídy, tj. panování komunistické státostostrany, poměrně předvídatelný průběh. Vykoupená květinářství, různé podnikové i polosoukromé akce s nadstandardní spotřebou alkoholu a zvýšená frekvence „ženského tématu" v televizi, rozhlase, novinách a časopisech kolem osmého března.

Ostatně právě z tohoto období pocházejí, s jedinou výjimkou, naše ukázky z rozhlasového archivu. Ta výjimka je pak pro školní vysílání připravená historie Mezinárodního dne žen jako toho správně pokrokového svátku, včetně nezbytné všudypřítomné propagandistické omáčky.

Je pozoruhodné, že co do množství dochovaných zvukových materiálů byl zdaleka nejplodnější rok 1970. Zjevně bylo v raně normalizační době doslova každé jenom trochu použitelné výročí a každý jenom trochu použitelný svátek dobrý k tomu, aby se politik, řečník nebo autor komentáře náležitě rozohnili nad právě překonaným krizovým obdobím let 68/69. Nebo naopak nadchli z utěšeně postupující normalizace. A nesmíme ovšem opomenout, že řada rozhlasových komentářů pocházela i od žen.

V pořadu uslyšíte vedle besedujících a diskutujících žen (převážně po oslavách na Pražském hradě), spontánních dětí a zavile politických komentářů také ochutnávky ze zábavných rozhlasových pořadů připravených speciálně k ženskému svátku.

Dále pak pohovoří komunistické činovnice Gusta Fučíková a Marie Kabrhelová i bodří aparátčíci Antonín Novotný, Milouš Jakeš a František Pitra.

Pořad Problémy trápí ženy i celou naši veřejnost vysíláme v pravidelném pořadu Archiv plus, tedy v pátek ve 20:10.

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio