Archimedův odkaz?

22. září 2010

Nápisy na záhadném strojku starém asi 2000 let pomohly konečně vystopovat jeho původ. Mechanismus z Antikythery nepřestává archeology fascinovat už od svého objevu. V roce 1901 jej vylovil potápěč z vraku, který ležel u malého řeckého ostrova Antikythera. Strojek pochází asi z roku 100 př. n. l. a skládá se z více než 30 bronzových ozubených koleček a ručiček.

Mechanismus, který byl uzavřen v dřevěné schránce, představuje nejkomplikovanější starověký přístroj, jaký se kdy archeologům dostal do ruky. Další podobné předměty se objevují až o nějakých 1200 let později.

Mechanismus z Antikythery je dnes považován za mechanický počítač, který pravděpodobně sloužil jako kalendář a umožňoval modelovat pohyb nebeských těles. Této teorii by odpovídaly i historické prameny. Římský politik Cicero se ve svých spisech zmiňuje o bronzových zařízeních, která bezchybně ukazovala pohyb Slunce, Měsíce a planet kolem Země.

Původ strojku byl dlouhá léta zahalen tajemstvím. Odborníci z amerického Institutu studia starověku ale rozluštili nápisy na strojku a zjistili, že představují lokální jména měsíců. Odpovídají těm, jaká se před 2000 let používala v městském státu Korint. Kolonisté z Korintu založili na Sicílii město Syrakusy, a právě v něm vidí archeologové nejpravděpodobnější místo vzniku strojku.

Možnost, že mechanismus pochází ze Syrakus, je nesmírně zajímavá. Jeden z bronzových modelů, o kterých hovoří Cicero, totiž navrhl Archimédes, který pracoval právě v Syrakusách. Podle článku na stránkách New Scientist proto existuje možnost, že mechanismus z Antikythery, který vznikl nejméně sto let po Archimedově smrti, vychází z tradice, kterou založil právě tento legendární matematik.

Zvukovou podobu této zprávy můžete slyšet v historickém magazínu Zrcadlo, který měl premiéru 1. 8. 2008.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.