Archeologové zkoumají důležitý chrám starých Etrusků

6. září 2016

Vědci pod vedením amerického archeologa Gregoryho Wardena začali zkoumat důležité rituální místo starých Etrusků, které se nachází v lokalitě Poggio Colla v italském Toskánsku. Zdejší staroetruské osídlení vzniklo zhruba v 6. století před naším letopočtem a tehdejší lidé mluvili a psali zvláštním jazykem, který nebyl od té doby již asi 2500 let používán.

Vědci proto byli velmi nadšeni, když na kamenných blocích, které tvoří zbytky staroetruského chrámu v této lokalitě, začali nacházet nápisy v tomto dnes zcela nepoužívaném a do značné míry exotickém jazyce.

Například skoro 230-tikilogramová nedávno nalezená kamenná deska čili stéla obsahuje v tomto starobylém jazyce vyryté jméno nejvyšší etruské bohyně Uni, která byla bohyní plodnosti a měla podobný význam jako např. římská bohyně Juno nebo řecká bohyně Héra. Uni byla také manželkou nejvyššího etruského boha Tina, který byl vyjádřením nebes. Jeho jméno se také vyskytuje na desce ve formě vyrytého nápisu.

Celkem se na kamenné desce vyskytuje asi 120 písmen, což z tohoto nálezu činí nejdelší do kamene vyrytou etruskou písemnou památku, která byla zatím nalezena. Podle Wardena jde o jeden z nejdůležitějších objevů v rámci archeologie starých Etrusků za posledních několik desítek let.

Toto naleziště by mělo vědcům přinést mnoho důležitých informací o etruském osídlení, o etruské kultuře, rituálech a mytologii a také o jejich jazyce, který zatím můžeme přeložit jen z menší části. Podle Wardena je možné, že rituální místo v Poggio Colla sloužilo mj. účelům etruského kultu plodnosti. Etruská kultura byla později asimilována i s částí své mytologie tehdy vzkvétající a rostoucí kulturou římskou.


Zdroje: Phys.Org, LiveScience, Celebrazioni Etrusche

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.