Archeologové nesouhlasí se stavbou archeoparku u Blučiny, bojí se poškození vzácných nalezišť

U Blučiny na Brněnsku stála v době bronzové jedna z evropsky důležitých pravěkých osad. Teď na jejím místě roste tráva a lidé o její existenci mnoho neví.

Sousední město Židlochovice to chce změnit a do tří let tam postavit nový archeopark. Projektu v lokalitě Cézavy ale nefandí archeologové z Akademie věd, kteří se bojí, že replika starého hradiska poškodí cenné nálezy v zemi.

„Stále víme o lokalitě velmi málo. Můžeme říci, že z 80-90 % procent je to lokalita neprozkoumaná,“ upozorňuje Jiří Doležel z Archeologického stavu Akademie věd. Výzkumníci začali u Blučiny bádat před víc než sedmdesáti lety, pořád je ale v zemi extrémní množství nezdokumentovaného. A záchranný výzkum by trval roky.

„Sedm, osm, možná deset let. A ty náklady by byly v řádu desítek milionů korun, určitě,“ dodává vědec. Archeologové proto vznik archeoparku nepodpořili a k projektu poslali nesouhlasné stanovisko. Replika hradiště by podle nich mohla naleziště poničit. „Naše filozofie je taková: ponechat památku v autentickém stavu a tu stavební činnost odsunout na parcely, kde toto nebezpečí nehrozí,“ zdůvodňuje Doležel.

Najít společnou řeč

Podle starosty Židlochovic Jana Vituly z TOP 09, který projekt podporuje, jde o nedorozumění a stavba na současné zemědělské půdě nic nepoškodí. „My tu plochu vlastně ochráníme víc, než je teď, protože je to zemědělská plocha. Takže kdyby se tam udělala hloubková orba, tak se poškodí mnohem víc těch nálezů, než když se tam bude budovat archeopark,“ hájí projekt Vitula.

Záchranný archeologický průzkum má být zároveň i jednou z atrakcí. „Má to být jedna z věcí, ke které ten archeopark bude sloužit a lidé to budou moct vidět, jak to vypadá. Takže já si myslím, že tohle si musíme s archeology vyjasnit a věřím, že ty hrany brzy otupíme,“ věří Vitula.

Třírohá koza a dotace

Pětihektarový archeopark si na svých pozemcích vymyslel František Floder. Respektive na pozemcích nadačního fondu, který spoluzaložil. Plní si tak svůj sen, historie je i jeho koníček. Společně s Židlochovicemi a rakouskými partnery proto do dvou týdnů požádá o evropskou dotaci. Ta má pokrýt až 90 % ze stomilionových nákladů. Archeopark by měl lidi zaujmout i moderní expozicí s virtuální nebo rozšířenou realitou, ale taky archaickými plemeny zvířat.

„Nemyslím si, že moc lidí vidělo třeba kozu, která má na každé straně hlavy tři rohy,“ nastiňuje Floder, který taky věří, že s archeology najdou společnou řeč a že archeopark bude mít úspěch takový, aby se do něj lidé opakovaně vraceli.

Autoři nápadu počítají s tím, že archeopark by mohlo ročně navštívit nejméně dvacet tisíc lidí. K projektu jsou skeptičtí někteří obyvatelé Blučiny, na jejímž katastru má archeopark stát. Příjezdová cesta sice má vést ze Židlochovic, Blučina se ale obává vyšší dopravní zátěže turistů, kteří by do už tak přetížené obce sjížděli z nedaleké dálnice D2.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související