AraArt nabízí záznamy online festivalu romského divadla a připomínky Světového dne romského jazyka

7. listopad 2020

Na 5. listopadu připadá Světový den romského jazyka a Romové v Česku si ho tento čtvrtek připomínali podruhé v historii. Při té příležitosti spolek Ara Art ve spolupráci s organizací Slovo 21 připravily online autorská čtení z literárních děl romských autorů a autorek. A začátkem tohoto týdne proběhl pod taktovou spolku Ara Art mezinárodní online festival romského divadla. 

Do mezinárodního festivalu romského divadla Roma Heroes se zapojily soubory z Maďarska, Slovenska a Česka. Zatímco v prvních dvou státech se ještě uskutečnil na divadelních pódiích, u nás už pouze online. Slovo má výkonný ředitel sdružení Ara Art David Tišer.

„V rámci festivalu Roma Heroes jsme uvedli dvě divadelní přestavení, jedno ze Slovenska a druhé z Maďarska. To ze Slovenska proběhlo v pondělí 2. 11. s názvem Rom z peřinky aneb Enter the Majority. Je to monodrama o životním příběhu herce Františka Baloga, který vyrůstal v dětském domově a v současné době působí na prknech Státního divadla v Košicích.“

Druhé divadelní představení je z Maďarska.

„Jmenuje se Chameleon Girl a uvedli jsme ho v úterý. V hlavní roli se představila herečka Emília Lovas. Je to příběh takové superhrdinky, který byl vytvořen na základě skutečných příběhů romských mladých účastníků workshopů, které pořádalo Independent Theatre Hungary. Dívka v této hře vzpomíná na zkušenosti, z nichž ne všechny jsou její vlastní. Jejím prostřednictvím se můžete dozvědět o výzvách prarodičů, sester, učitelů, vrstevníků a spolužáků. Ta hra se samozřejmě odehrála v maďarštině, ale je s českými titulky. Na obě ty hry se lidé mohou podívat i zpětně na Facebooku Ara Art nebo na YouTube Ara Art.“

Po obou divadelních hrách následovaly diskuze s herci a tvůrci, které rovněž můžete najít na webu. Součástí festivalu je také venkovní výstava Neznámé barvy osobností.

„Lidé na ní uvidí osm výrazných světových romských osobností, o kterých vůbec netušili, že mají romské kořeny. Já bych nerad říkal konkrétní jména, protože bych byl rád, aby se na ni lidé šli podívat. My k tomu budeme dělat ještě živé vysílání, kde budeme tu výstavu představovat pro ty, kdo nebudou moci přijet do Prahy a podívat se na ni venku. Ale už teď můžu říct, že tam je třeba obraz prezidenta Brazílie, který má dokonce předky české Romy. Anebo je tam Charlie Chaplin a mnoho dalších osobností. Autorem výstavy je výtvarník a absolvent střední umělecké školy v Prešově Jozef Fečo. Venkovní výstava malovaných portrétů je v parku v ulici Tusarova v Praze-Holešovicích, kde potrvá do 21. listopadu.“

Ve čtvrtek pak následovala připomínka Světového dne romského jazyka, kterou si zpětně můžete pustit na Facebooku sdružení Ara Art.

„Vloni jsme tento den slavili tak, že jsme v šesti městech v šesti různých knihovnách měli romské autory, kteří četli. Letos to bohužel takto nelze, takže jsme se rozhodli pro online formát, kde četly jak romští spisovatelé, tak romské osobnosti od spisovatelů, kteří už tady s námi nemohou být.“

Aktéři zavzpomínali například na spisovatelku Teru Fabiánovou, která by letos oslavila 90. narozeniny, a také na spisovatele a překladatele Janka Horvátha, který letos zemřel.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.