Apolena Rychlíková: Tragický osud Sarah Everardové dokládá smutnou skutečnost, že pro ženy na ulicích není bezpečno. Jak to změnit?

19. březen 2021

Anglií už několik dní otřásá skandální příběh zmizelé Sarah Everardové, která se „ztratila“ v Londýně, když šla domů. Bylo krátce po deváté hodině večer, když Everardová zmizela. Snažila se přitom maximálně chránit: vyhýbala se postranním uličkám, byla zahalená a cestou ještě telefonovala svému příteli. O pár dní později našla policie její tělo v pytli, daleko od Londýna. Z vraždy byl obviněn policista Wayne Couzens.

Únos a vražda Sarah Everardové vyvolaly v Anglii řadu protestů a spustily vlnu sdílení: ženy otevřeně mluví o každodenním strachu z návratu domů, o podvědomé snaze udělat se neviditelnými na ulicích, o obavách ze sexuálního nebo jiného fyzického napadení. O strachu, se kterým žijí vlastně celý život.

Čtěte také

Pocit ohrožení bohužel ženy nezažívají jen ve veřejném prostoru, ale i v jiných situacích: v dopravních prostředcích nebo doma. Přesto se dá  i o městě uvažovat jako o místě, které může být samotným svým uspořádáním bezpečnější: stačilo by, kdyby se na jejich urbanismu a architektuře ženy mohly více podílet a kdyby se města nestavěla jen na základě „mužské“ zkušenosti. Ta totiž obavy o život, zdraví nebo bezpečí úplně nezrcadlí.

I město může být bezpečnější

Nejde přitom o nějaké zbytečné sociální inženýrství: je úplně v pořádku snažit se do plánování měst zahrnovat různé perspektivy, protože jinak se po městě pohybují senioři a seniorky, jinak rodiče s dětmi a jinak třeba lidé s handicapem. A město by mělo bariéry umenšovat a přispívat k tomu, aby se v něm všichni lidé cítili bezpečně.

Čtěte také

Vídeň dlouhodobě vyhrává žebříčky kvality života – je známá nejen svým dostupným bydlením, ale i kvalitním veřejným prostorem a promyšleným urbanismem. Jedním z důvodů, proč se lidem ve Vídni dobře žije, je i fakt, že město neustále aktualizuje požadavky svých obyvatel a snaží se s nimi aktivně pracovat. I proto se před lety zaměřilo na genderově citlivý urbanismus.

Ze studií, které si odborníci a plánovači zadali už v polovině 90. let, vyplynulo, že ženy vnímají město jinak než muži a že se v něm také jinak pohybují. Jedním ze středobodů, kolem kterého se debata o „feministickém urbanismu“ dlouhodobě točí, je právě bezpečnost – parků, bloků nebo ulic.

Ve většině výzkumů ženy uvádějí, že se vyhýbají parkům po setmění, že nevyužívají podchody a řeší, jak jsou místa ve městě osvětlená. Podle toho se rozhodují, jak se ve městě budou chovat.

Apolena Rychlíková

Každodenní strach, se kterým dívky a ženy vyrůstají, je bezpochyby daný celkovým nastavením společnosti, která se genderově podmíněnému násilí neumí dostatečně postavit a namísto podpory a zázemí ženám často jen uděluje panské rady typu, jak se mají oblékat nebo kudy chodit.

Problém je přitom úplně jinde: v pachatelích a v kultuře sexuálního násilí. Tam je třeba napnout svou pozornost. Usilovat o města bez bariér je v kontextu násilí na ženách možná na první pohled drobnost – může však přispět k okamžitému zlepšení pocitu bezpečnosti ve veřejném prostoru. A to není málo.

Autorka je komentátorka serveru A2larm

Spustit audio