Apolena Rychlíková: Smrt těhotné ženy v Polsku jako tragický důsledek ultrakonzervativních, represivních politik v oblasti potratové legislativy

13. listopad 2021

Polskem otřásá smrt teprve třicetileté těhotné ženy, matky, kterou odmítli lékaři ošetřit navzdory komplikovanému těhotenství, a ona následně zemřela na sepsi. Případ se stal už koncem září, od té doby se v Polsku konají masové protesty a mluví se o tom, že Izabela byla první obětí polských protipotratových zákonů.

Ty prakticky berou ženám právo rozhodovat o vlastním těle, a to i v tak hraničních případech, jako byl právě ten Izabelin. Žena věděla, že její dítě (které se mimochodem původně rozhodla donosit i s vědomím jeho řady vývojových vad) v ní umírá, že jí sepse hrozí a že může zemřít. Lékaři ale odmítli vykonat potřebné zákroky, aby ženu ochránili. Prostě ji nechali čekat, až v ní její dítě umře. Nakonec nepřežila ani Izabela. Zesláblá zemřela cestou na sál, kde jí mrtvé dítě mělo být vyoperováno císařským řezem.

Už žádná další

Čtěte také

Ještě pár hodin před smrtí si dopisovala se svou matkou, které své obavy ze smrti sdělovala. Nyní je velká část polské společnosti v šoku a do ulic opakovaně vychází zástupy aktivistů a aktivistek a s heslem „už žádná další“ upozorňují na dopady protipotratové legislativy. Tragédie, pro kterou se těžko nacházejí slova, je podle odpůrců stávající represivní, protipotratové legislativy v přímé souvislosti s polskou ultrakonzervativní a ultrakatolickou politikou, kterou reprezentuje a prosazuje vládní strana PiS.

Od zpřísnění pravidel neodradily polskou politickou reprezentaci ani masové protesty, ani opakovaná upozornění, že takto nastavená politika k žádnému umenšení potratů nepovede. Právě naopak: souvislost mezi liberálním přístupem k potratům a jejich postupným umenšováním je známá, navíc v takto otřesně nastavených podmínkách, popírajících lidská práva žen, se vykonání potratu stává kvůli své nedostupnosti jen nebezpečnějším.

Čtěte také

Navíc v silně katolickém Polsku se ženy setkávají i se situacemi, kdy jim doktoři odmítají předepsat antikoncepci s odkazem na své „svědomí“. A není třeba dodávat, že jakákoliv sexuální výchova je v Polsku také tabu. Zbyl jen útlak a zásahy do reprodukčních práv žen.

V kontextu smrti mladé ženy ze slezského města Pszczyna je zarážející také přístup některých politiků. „Ano, je to smutné, ale těhotné matky kvůli komplikacím prostě občas umírají,“ řekl například ve státní televizi TVP vládní poslanec Marek Suski. A hájí se, samozřejmě, i nemocnice. Podle ní udělali lékaři vše, aby ženu i dítě zachránili. Podobná situace, jako se stala třicetileté Izabele, se může kdykoliv opakovat.

Apolena Rychlíková

Je jen těžko představitelné, čemu všemu ženy u našich severních sousedů čelí a jaké dopady na ně jen samotné vědomí takto nastavených podmínek může mít. Zvláště mimo velká města musí být situace naprosto alarmující. To nejhorší ale je, že ani smrt Izabely zatím nedovedla polskou vládu k jakékoliv sebereflexi. Nebezpečí, kterému jsou polské ženy vystavovány jen kvůli ultrakonzervativní ideologii, tak nadále trvá. A pokud se protiženské, represivní zákony v Polsku nezmění, může dojít k dalším tragédiím.

Autorka je komentátorka serveru A2larm

Spustit audio