Apolena Rychlíková: Problém dětských dlužníků důsledně vyřeší jen úplná amnestie

12. červenec 2019
Díte a peníze, tisícovka

Všichni poslanci a poslankyně přítomní ve středu ve Sněmovně, zvedli ruku pro rychlejší oddlužení lidí, kterým vznikly dvě třetiny dluhu ve věku nižším než osmnáct let.

Novela se schválila hned v prvním čtení a dá se předpokládat, že Senátem, který je dlouhodobě liberálnější a otevřenější k postihování exekučních nespravedlností, projde bez problémů. Zákon by tak mohl začít platit už od září a bezesporu významně pomůže celé řadě lidí, na které padlo zadlužení ve věku, kdy jinak nemohli skoro nic.

Momentálně je v Česku kolem šesti a půl tisíce dětských dlužníků, další desítky tisíc lidí si svůj dluh z tohoto období přinesli. Je to přitom absurdní: tito lidé bývali postihováni za věci, které svou vlastní aktivitou mohli ovlivnit jen stěží.

Apolena Rychlíková: Reforma dávek na bydlení může skončit sociálním kolapsem

Ubytovna Brno-Olomoucká

Na počátku dubna vydala Platforma pro sociální bydlení rozsáhlou zprávu, ve které poukazovala na to, že se dnes v těžké bytové nouzi nachází na na 54 tisíc domácností.

Nejčastěji vznikaly dětské dluhy z nezaplaceného komunálního odpadu, tato povinnost vznikala dříve už samotným narozením dítěte a přehlédnout ji bylo velmi snadné. Další část dětských dluhů tvoří pokuty za jízdu na černo nebo situace, kdy rodiče nechali na své děti napsat účet u telefonních operátorů. Zní to jako groteska, ale bohužel není. Je proto dobře, že se politici a političky napříč stranami rozhodli tuto praxi změnit.

Dětští dlužníci se tak připojili k důchodcům a lidem se zdravotním postižením, pro něž mírnější forma insolvencí platí už od července. Lidé v tomto speciálním režimu nemusí trávit v přísné insolvenci pět let, ale pouze tři a není třeba dosáhnout běžné výše 30 % splaceného dluhu.

Dluhy z nouze

V kontextu toho, co všechno o exekucích u nás víme, a jaká epidemie zmaru s dalekosáhlými důsledky se kvůli nim rozšířila, zůstává schválený návrh pořád ještě málo progresivní.

Exekuce dopadá i na dluhy šestiletých dětí. Nechceme takové excesy, tvrdí poslanec Feri (TOP 09)

Poslanec TOP 09 Dominik Feri

V Česku čelí exekuci na 3,5 tisíce nezletilých, z toho víc než 2 tisíce nemá ani občanský průkaz. Situaci má napravit novela občanského zákoníku. Poslanecký návrh chce dluhy dětí do 15 let převést na rodiče či pečovatele, jinak by závazky převzal stát. Je dobré nezatěžovat lidi na počátku dospělosti, nebo tím vychováme nezodpovědnou generaci, která nebude umět nakládat s penězi?

Především proto, že dává dětským dluhům a okolnostem jejich samotného vzniku jistý typ legitimity a předpokládá, že děti, které jinak nemají právo volit, vdávat se a ženit, podnikat, pít alkohol nebo uzavírat smlouvy, nesou odpovědnost za možné zadlužení.

Přitom je běžné, že zákon a společnost děti chrání, často i proti jejich vůli. Jaktože u exekucí tohle neplatí?

Když se o tomto zákonu debatovalo naposledy, zazněly ústy Dominika Feriho výtky některých odborníků. Pokud lidem, kteří se zadlužili v dětství nebo přímo dětských dlužníkům povolíme lehčí oddlužení, vychováme generaci, která bude apriori nezodpovědná.

Právě v podobných výrocích je ukryta podstata české debaty o exekucích obecně, která navzdory dostupným datům a informacím předpokládá, že se lidi zadlužují především proto, že jsou rozmařilí a chtějí dosáhnout na takový standard, který si nezaslouží.

Jenže opak je pravdou: většina exekucí přímo souvisí s chudobou, nízkými mzdami, sociálním vyloučením. Češi si zkrátka často půjčují jenom na úplně normální život, nájemné, nebo speciální výdaje jako je škola v přírodě nebo nová pračka.

Je to dost?

Tvrdší penalizace a morální dohled na nápravou postižených lidí nedává žádný smysl: základním motivem by naopak mělo být jejich okamžité navrácení zpátky do systému, které z lidí ponížených nesmyslně nabobtnalými exekucemi znovu udělá aktivní členy společnosti.

Apolena Rychlíková

Navíc zhruba 300 tisíc exekucí běží protiprávně a ti, kterých se týkají, mají jen velmi omezené možnosti, jak se agresivní hydře bránit. Mimo jiné i proto, že se jejich život scvrkl na koloběh strachu, ekonomické nouze a pocity hluboké beznaděje. Navíc je známé, že práce se dlužníkům nevyplácí a aby přežili, odcházejí do šedé ekonomiky.

Aktivita tedy zůstává na politicích a jejich odvaze a porozumění celé spletité problematice. Jednodušší oddlužení dětských dlužníků je krok správným směrem. Skutečně důsledná by ale byla jenom úplná amnestie, a především zabránění ve vzniku nových dětských dluhů. 

Autorka je komentátorka serveru A2larm

Spustit audio

Související