Apolena Rychlíková: Prázdniny jsou pro samoživitele obdobím stresu a bezmoci – řeší, co s dětmi

14. červenec 2022

Zdá se, že zdražování a s ním související ekonomické problémy (především) chudší části české společnosti se jen tak nezastaví. Ačkoliv alespoň v období teplých měsíců nemusí domácnosti tolik řešit otázku energií, problémy s ekonomickou nestabilitou Česka přetrvávají. A jednorázová pomoc ve výši 5000 korun na dítě, která připadne 75 procentům českých rodin, lidi na pokraji bídy úplně nevytrhne.

K problémům s inflací a závažným zvyšováním cen základních potřeb – od bydlení přes potraviny – se pro některé skupiny přidalo léto. Především samoživitelky a sólo rodiče obecně mohou mít v období prázdnin problémy: pracovat musí a zároveň mají velmi omezené možnosti, jak zajistit péči o děti.

Bojí se navíc, že pokud by odjeli, o práci přijdou, nebo jim dovolená, na kterou mají nárok, způsobí finanční problémy. A tak raději chodí do práce. Obavy, které každoročně sólo rodiče mají, potvrzují i letos data Asociace neúplných rodin, která se na situaci v období prázdnin sólo rodičů dotazovala.

Není ani na tábor

Sotva se nejzranitelnější část společnosti, tedy samoživitelky a samoživitelé, oklepali z pandemie, udeřila inflace a zdražování. Pro většinu sólo rodičů tak letošní prázdniny představují velkou psychickou zátěž a stres.

Čtěte také

Není se čemu divit: pokud se sólo rodiče nemohou spolehnout na pomoc prarodičů, stojí před otázkou, kdo jim pomůže s péčí o děti. A zatímco loňské léto byla celá řada příměstských táborů zadarmo, letos tomu tak není.

Situace se tedy obloukem vrátila do roku 2019, kdy velký finanční stres stíhal neúplné rodiny velmi podobně a kdy většina takových rodin na tábory pro děti nedosáhla. Kvůli covidu se ministerstvo školství minulý rok rozhodlo dotovat neziskovým organizacím příměstské tábory, ty tak byly zdarma. Samotní sólo rodiče přiznávají, že tato pomoc letos chybí.

Z dotazování Asociace neúplných rodin, kterého se zúčastnilo na 500 respondentek a respondentů vyplynulo, že kvůli nedostatku peněz nechá své děti doma podle průzkumu 46 procent samoživitelů. Asi 39 procent jich navíc uvedlo, že nemohou s dětmi odjet na dovolenou kvůli strachu ze ztráty práce. Pouhých patnáct procent lidí uvedlo, že zvládne své děti poslat na tábor.

Stát umí pomoci, když chce

Sólo rodiče mohou samozřejmě žádat o příspěvky u pojišťovny, jenže tábory jsou drahé a podpora ve výši od 500–1500 korun není dostačující.

Koordinátorka projektu Vaše výživné Dagmar Vogtová navíc upozorňuje, že současná masivní inflace dostává samoživitele do situace, kdy neví, z čeho budou hradit základní potřeby: bydlení, energie, jídlo. “Volnočasové aktivity jako tábory nebo dovolené jsou pro ně naprosto nedosažitelné,” dodala pro deník Právo.

Část z nás si letní prázdniny v dětství a dospívání vždy spojovala s časem bezstarostnosti, radostného užívání, s obdobím dobrodružství a poznávání. Je ale podstatné vidět i druhou stranu mince: situace těch, pro které jsou právě prázdniny časem velkého stresu a bezmoci. Bylo by naivní se domnívat, že se úzkosti rodičů z neúplných rodin nepropíší i do pocitů dětí. Propíší.

Apolena Rychlíková

Loňský rok v nějaké ne úplně dokonalé podobě ukázal, že těžkou situaci sólo rodičů během léta stát umí řešit, pokud chce. Že na ně dokáže brát ohledy, podat pomocnou ruku. Je škoda, že letos na ty nejvíce zranitelné zase přestal myslet. Obyčejný příměstský tábor snad nemá být žádný luxus.

Autorka je komentátorka serveru A2larm

Spustit audio

Související