Apolena Rychlíková: Bude plánovaná koalice v Brně rušit, co se osvědčilo?

18. říjen 2018

Pro řadu lidí byla ta tisková konference šok. Namísto předpokládané koalice pod taktovkou Petra Vokřála, se v Brně zničehonic začala rýsovat úplně jiná politická síla.

Bez vítězného ANO a s hlavním slovem vzkříšené brněnské ODS, především její regionální předsedkyně Markéty Vaňkové. Ta získala i podporu předsedy ODS Petra Fialy, který ji označil za budoucí „skvělou primátorku“. Zástupci ODS, ČSSD, lidovců a Pirátů dokončili koaliční smlouvu a čekají na projednání v klubech.

Miloš Šenkýř: Na radnici úhlavní nepřátelé, o ulici vedle koaliční partneři

Markéta Vaňková, lídryně brněnské kandidátky ODS, která skončila v komunálních volbách za vítězným ANO

Takové myšlenkové rozdíly areál bývalého dominikánského kláštera v Brně už dlouho nezažil.

Možná brněnská primátorka Vaňková je zosobněním neprůhledného byznysu a těžila z vágního právního ukotvení exekucí u nás, které má zdrcující dopad na takřka milion lidí: jak vyzkoumala brněnská novinářka Jana Ustohalová, Vaňková mezi lety 2007 – 2011 zastupovala offshorovou firmu s názvem Brandon Enterprise, sídlící v Karibiku a pomáhala jí vymáhat pohledávky ostravského dopravního podniku.

Exekuce za jízdu na černo patří k těm nejkritizovanějším a také nejmíň spravedlivým, protože z nezaplacené jízdenky v řádu pár korun se může stát dluh v řádu deseti tisíců. Bývalá koncipientka v advokátní kanceláři „dona Pabla“, tedy ministra spravedlnosti Nečasovy vlády a jedné z nejprofláknutějších postav regionální politiky Pavla Blažka, prostě nemá zrovna příznivý profil. A to nejenom kvůli jejímu přímému napojení na staré struktury jihomoravské Občanské demokratické strany.

Piráti v Brně

Největším překvapením ustanovující se koalice byli ale bezesporu Piráti. Vaňková a Pospíšil z ČSSD totiž v brněnském kontextu představují zhruba to samé, co Bém s Březinou v tom pražském. Těžko si představit, jak pražští Piráti obhajují účast v koalici tohoto typu.

Nezastupuji žádné kmotry, ODS se posunula, říká kandidátka na brněnskou primátorku Vaňková

Markéta Vaňková (ODS)

Překvapivý obrat ve vývoji povolebních jednání v Brně označil premiér Andrej Babiš (ANO) za megapodraz. Jeho hnutí ANO totiž podle všeho zůstane v opozici, přestože volby vyhrálo – a primátorkou se pravděpodobně stane Markéta Vaňková z ODS.

Ano, sice ještě není o jejím fungování definitivně rozhodnuto, ale už samotná ochota brněnských Pirátů podílet se na vládnutí v druhém největším městě republiky s lidmi s takto pošramocenou pověstí, vypovídá o tom, že centrum a periferie k sobě – alespoň v případě Pirátské strany – můžou mít mnohdy dál, než se na první pohled může zdát.

Někdo by si asi mohl říct, že důvodem pro koaliční spolupráci bude snaha o záchranu unikátního projektu zabydlování bezdomovců, vůči kterému se Vaňková i Pospíšil dlouhodobě vymezují. Jenže Piráti takřka okamžitě přenechali brněnský sociální odbor právě ODS s komentářem, že tomu stejně nerozumí.

Dá se tudíž předpokládat, že tato koalice nebude stát o schválení akčního plánu, který počítal s dlouhodobou pomocí vyloučeným rodinám a kladl si cíl zabydlování stovky ohrožených rodin ročně. Už dvakrát jej koneckonců rada města neschválila.

A tak zatímco se pirátský kandidát na pražského primátora Zděnek Hřib v rozhovoru pro Alarm dušoval, že je mu vysoce a mezinárodně oceňovaný brněnský projekt zabydlování bezdomovců inspirací a přál by si něco podobného v Praze, a poté, co výzkumy prokázaly, že bezdomovectví je násobně nákladnější než vybudování sociálního bydlení, upínají se brněnští Piráti k alibistickému technokratismu a derou se do koalice s lidmi, kteří ztělesňují návrat k nejhorším praktikám jihomoravské politiky. Jako bychom najednou viděli zástupce úplně jiné pirátské strany.

Apolena Rychlíková

Spolu s nepochopitelným chováním Pirátů v Brně se tak poprvé za dlouhou dobu vynořuje důležitá otázka: jak ukočírovat stranu, která nemá absolutně žádné ideové ukotvení a můžou se v ní realizovat lidé s protichůdnými politickými představami, aby to Piráty samotné nezničilo?

Spustit audio