ANO je Babišův obslužný aparát, proto nemůže dodat ministry-osobnosti, soudí komentátor Leschtina

31. březen 2021

O výměně ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) mluví prezident Miloš Zeman, tři vytýkací dopisy ministrovi zaslal i premiér Andrej Babiš (ANO). „Rezignaci ministra zdravotnictví zcela v rozporu s Ústavou požaduje prezident kvůli vakcíně neověřené Evropskou lékařskou agenturou. Bez ohledu na všechny přešlapy a chyby by Blatný neměl odstupovat,“ míní komentátor Jiří Leschtina. Ani komentátor serveru Seznam Zprávy Martin Čaban si nemyslí, že by měl Blatný odstoupit. 

Čaban souhlasí, že by se našlo mnoho důvodů pro Blatného odstoupení. „Ale důvod, kvůli kterému tlačí na ministra prezident Zeman, mezi ně skutečně nepatří.“

Čtěte také

„Faktem je, že preference hnutí ANO jdou dolů, prezident drží premiéra v hrsti a může si odvolání prosadit,“ odhaduje politický komentátor Leschtina.

Podle Čabana je však důvodů pro setrvání Blatného ve funkci důvodů dost:

„Jedním z nich je personální nouze hnutí ANO, které nedokáže na jeho místo vygenerovat někoho, kdo by do funkce přinesl víc než právě Blatný.“

Takový výměnu si prý teď Česko musí odpustit. „Bylo by to jen výměna jednoho králíka z klobouku za druhého,“ dodává Čaban.

ANO nemůže nabídnout osobnosti

Leschtina soudí, že v současné krizi bychom potřebovali ministra zdravotnictví, který je silná osobnost, má politické zázemí ve své straně a její podporu. To se ale od hnutí ANO čekat nedá.

Čtěte také

„ANO není politickou stranou, snad ani hnutím a nefunguje jako zázemí pro nikoho jiného než Andreje Babiše. Je to vlastně obslužný aparát. A tak de facto žádný ministr ve vládě za ANO nemůže být osobností nebo ministrem na svém místě,“ tvrdí Leschtina.

„Kdyby premiér Blatného skutečně odvolal, tak to bude vypadat jako jednoznačné podlehnutí tlaku Hradu, což Babiš nechce v rámci zachování vlastní politické tváře připustit. Jestli ministr zdravotnictví odejde, bude to s časovým odstupem a premiér udělá ještě hodně, aby se zapomnělo na hradní tlak na vakcínu Sputnik a odvolání vydával za své manažerské rozhodnutí,“ předpovídá Čaban.

Lechtina připomíná, že v Česku se ministři zdravotnictví mění překotným tempem. „Jedna z největších světových absurdit je, že  za rok jedné z nejhorších krizí v dějinách republiky bychom měli už čtvrtého ministra zdravotnictví. Problém není ministr, ale šéf této vlády. Ten manažersky sehnal a v pandemii doslova vyhořel.“

Čtěte také

„Volby se pro premiéra stávají najednou velkým nebezpečím a nedokážeme si přestavit, co je schopen udělat pro to, aby odvrátil svůj pád. Na těchto miskách bude muset volit s tím, že tlak z Hradu bude vzrůstat a to může donutit Andreje Babiše, aby udělal i jiné kroky,“ varuje politický komentátor Jiří Leschtina.

Dynamika vztahu mezi vládou a Hradem se nemění, potvrzuje Čaban: „Prezident si užívá, že drží Andreje Babiše pod krkem, protože jeho povolební osud leží plně v rukou Miloše Zemana. Oba to vědí a jejich vztahy podle toho vypadají.“

„Andrej Babiš má z Hradu dlouhodobě velký strach. To, že Blatného zatím nedovolal, je jediný premiérův odvážný krok, ale nad ministrem se stejně stahují mraky, protože premiér si to s Hradem nebude chtít rozházet,“ předpovídá komentátor Seznam Zpráv Martin Čaban.

Jaké jsou další důvody, proč Jan Blatný zůstává ministrem? V jakých situacích si dokázal stát za svým? Poslechněte si celou debatu komentátorů.

Spustit audio

Související