Anna Fárová: Jsem obklopena historií. Vzpomínky výjimečné ženy na 20. století

3. září 2020

Anna Fárová (1928 – 2010) ve své knize Jsem obklopena historií přemítá o běhu vlastního života podivuhodně spjatého s evropským děním ve 20. století. Života vyplněného úžasným tvůrčím a organizačním úsilím, řadou průkopnických knih a výstav, života naplněného přátelstvím s mnoha vzácnými tvůrci.

Účinkuje: Taťjana Medvecká
Připravila: Barbora Bukovinská
Režie: Ivan Chrz
Natočeno: 2009

„U nás doma v Paříži byla stále spousta umělců. Vyplynulo to z tatínkova povolání diplomata a jeho osobních zájmů. I máma mě poznamenala mnohým hezkým. Oba mi pomohli. Formovali mě. To zůstává v nevědomí. Člověk je nějak formován a pak toho užívá, když bere rozum. Tam se teprve projeví to, co získal nebo k čemu byl určen. A já tomu rozumím až teď, na stará kolena...“ bilancuje v úvodu svého vyprávění Fárová.

Fárová byla historičkou umění, teoretičkou fotografie, esejistkou, překladatelkou a signatářkou Charty 77. 

Anna Fárová (1928 – 2010) studovala v letech 1947 až 1951 na Filozofické fakultě UK.

V letech 1969 až 1977, tedy do podpisu Charty 77, byla kurátorkou fotografického oddělení Uměleckoprůmyslového muzea v Praze, kde zřídila sbírku umělecké fotografie, současně externě učila na FAMU.

Po podpisu Charty 77 jí bylo znemožněno publikovat a veřejně působit. Od roku 1978 spolupracovala s Jazzovou sekcí (mimo jiné publikace o fotografiích J. Štyrského).

V letech 1976 až 1981 se podílela na přípravě výstav ve foyeru Činoherního klubu v Praze, věnovala se literárním překladům (P. Gauguin, D. de Rougemont, V. Linhartová, P. Ricoeur).

Je autorkou několika zásadních monografií předních světových fotografů (Cartier-Bresson, 1958; Werner Bischof, 1960; Eugen Wiškovský, 1964; Josef Sudek, Milano 1983; Fr. Drtikol, Mnichov 1986).

Připravila řadu průkopnických výstav (7 + 7 fotografů, 1967; Fotograf František Drtikol, 1970 – 1971; Josef Sudek, 1976).

autor: Barbora Bukovinská
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.