Ani ne 20letou převaděčku nechali porodit doma. A pak ji poslali do Ravensbrücku. Osudové ženy: Marie Pětrošová

27. listopad 2021

V Beskydech převáděla přes hranice vojáky, kteří chtěli bojovat proti nacistům. Po pár měsících ji ale zatkli. Byla těhotná. Své dítě měla u sebe jen deset dní. V dokudramatu účinkují Olga Kaštická, Aleš Procházka nebo Viktor Javořík. Hovoří historička Pavla Plachá.

Host: historička Pavla Plachá
Účinkují: Aleš Procházka, Viktor Javořík, Marek Adamczyk, Jan Teplý ml., Olga Kaštická
Připravili: Ivana Chmel Denčevová, Hynek Pekárek
Zvukový mistr: Roman Špála, Jitka Procházková
Hudba: Antonín Schindler
Režie: Michal Bureš

Březnem 1939 skončila existence zbytku původního Československa a jediné „bezpečné“ hranice byly se sousedním Polskem. Právě tudy se snažili emigrovat především bývalí vojáci. Chtěli bojovat proti nacistům i ze zahraničí.

Členkou beskydské převaděčské skupiny byla i mladinká, ani ne 20letá, Marie Pětrošová. Už po pár měsících v odboji ji ale zatkli a obvinili ze špionáže. To už byla těhotná. Měsíce před porodem tak strávila ve vazbě. Porodit jí dovolili doma. S četníky v zádech, aby neuprchla.

Po porodu zase vězení

S novorozenou dcerou Milenou strávila jen deset dní. „O mamince toho vím hrozně málo. Z fotek a z vyprávění babičky vím, že byla hodná a hezká, že měla 19 nebo 20 let, když jsem se narodila,“ říká dcera Marie Pětrošové. Ještě ví, že krásně zpívala, stepovala a byla vyučenou modistkou.

„Jaké měla oči a vlasy? To vůbec nevím, já na maminku nejsem vůbec podobná.“ O životě Marie Pětrošové se toho obecně moc neví. Narodila se v roce 1919, žila s rodiči ve Starém Městě u Frýdku a pracovala jako švadlena.

Do odbojové skupiny převaděčů se dostala zřejmě díky seznámení s brancem Františkem Příborským. Po porodu se znovu vrátila do vězení. Odsoudili ji a skončila v transportu do koncentračního tábora v Ravensbrücku. Nebylo jí ještě 23 let, když tam v roce 1942 zemřela.

Spustit audio

Související