Ani letošní odemykání Vltavy se neobejde bez vodníka

13. duben 2013

Vltavu dnes poprvé v letošním roce sjedou vodáci, nejdřív ji ale musí odemknout vodník. Slavnostní otevření Lužnice pro vodáckou sezonu proběhlo už na konci března, druhý dubnový víkend se tradičně dostalo i na Vltavu.

I v letošním roce se řeka odemkne v jeden den hned na dvou místech – ve Vyšším Brodě, kde řece požehná převor vyšebrodského kláštera, a v Českém Krumlově.

Jako vždy nebude v kempu Krumlov chybět vodník, který nejprve vyzkouší teplotu vody, a pokud bude vyhovující, otočí klíčem, aby ji pro nadcházející sezonu otevřel všem vodákům.

„Je akorát krásně mokrá, myslím si, že bychom dneska mohli vyrazit a konečně tu Vltavu otevřít. Tímto odmykám Vltavu pro všechny slušné vodáky,“ zahajuje tradičním proslovem vodník.

Kdo se s tímto sportem ještě nesetkal, toho pasuje do stavu vodáckého. „Pozeptám se suchozemských krys, je tady někdo, kdo by chtěl jít do stavu vodáckého?“

Vodník odemkne Vltavu v půl jedenácté a už za půl hodiny vyjedou desítky lidí z českokrumlovského kempu do Zlaté Koruny. Kdo bude ve Vyšším Brodě, zamíří směr Rožmberk nad Vltavou. V cíli pak na vysílené vodáky čeká opečené sele nebo zvěřinové hody.

autoři: Romana Kostohryzová , Iva Menšíková
Spustit audio