Anglickým fanouškům radí stáhnout na fotbalovém mistrovství vlajky

Angličtí příznivci fotbalu možná na letním světovém šampionátu v kopané přijdou o jedno ze svých největších potěšení, zamýšlí se britský týdeník Sunday Times.

V minulosti fanoušci z nejlidnatější a největší části Spojeného království na mistrovstvích s oblibou táhli ulicemi se svatojiřskými vlajkami s červeným křížem na bílém poli a zpívali dětskou válečnou písničku Deset německých bombardérů. Letos si ale tyto radosti s největší pravděpodobností budou muset odepřít.

Policie je totiž varovala, aby v Rusku, které letošní fotbalový svátek pořádá, nezpívali žádné provokativní songy a anglickou vlajku vůbec nevytahovali. Jak upozornil Mark Roberts, policejní šéf zodpovídající z britské strany za pořádek na šampionátu, zhoršené vztahy mezi Ruskem a Západem mohou vést k nečekaným výbuchům násilí. Fotbaloví fanoušci tak mají po zábavě. 

Bojovně semknuté Rusko

„V Rusku panují velmi silné vlastenecké a nacionalistické nálady a společnost je bojovně semknutá za prezidentem Vladimirem Putinem,“ varoval policista. Z minulých zkušeností je dobře známo, že britští fandové rádi provokují. Ve Španělsku písněmi o Gibraltaru, v Německu narážkami na druhou světovou válku. „Tvrdí, že je to jen nevinné škádlení. Já to tak ale nevidím,“ podotkl pro londýnský nedělník Roberts.

Kdokoli rozvine vlajku, vzbudí pozornost a může tím sám sebe ohrozit. V rámci nedávného recipročního vypovídání diplomatů kvůli kauze Skripal navíc z britské ambasády v Moskvě odešla většina lidí, zodpovědných za průběh mistrovství. Většinou to byli ti, kteří by pomáhali britským občanům v případě zatčení, náhlého onemocnění či ztráty pasu.

Vice ohledu 

V živé vzpomínce je i útok 150 ruských fotbalových chuligánů na několik desítek Britů v roce 2016 v Marseille na mistrovství Evropy. „Angličané by také měli vědět, že šampionát se koná v lokalitách, které jsou pro Rusy mimořádně symbolické a tudíž citlivé,“ dodal Mark Roberts. 

Jednou z nich je Volgograd, bývalý Stalingrad, kde v jedné z největších bitev druhé světové války zahynulo na dva miliony sovětských a nacistických vojáků. Anglická fotbalová reprezentace v tomto městě nastoupí k prvnímu utkání proti Tunisku ve stínu obřího, 85 metrů vysokého pomníku Matka vlast volá na Mamajově mohyle. Byla postavena v roce 1959 na památku padlých.

Podle policisty Robertse je třeba, aby příznivci fotbalu projevili dostatek kulturních ohledů. „Také by se nám nelíbilo, kdyby se cizinci chovali neuctivě okolo Cenotaphu,“ dodal v narážce na symbolický pomník padlých z obou světových válek, který se nachází ve středu Londýna.

autor: rma
Spustit audio

Související