Angela Merkelová jen udržovala status quo, my chceme Německo modernizovat, říká poslankyně FDP

14. prosinec 2021

Německo má už několik dní novou vládu. Kancléř Olaf Scholz vede kabinet sociálních demokratů, Zelených a liberálů z FDP. Jak chce změnit Německo? „Mám naději, a je to i naším cílem, že spolkovou republiku zmodernizujeme a změníme, což jsme si předsevzali v koaliční smlouvě. Nechceme udržovat status quo, jako tomu bylo za vlády Angely Merkelové,“ deklaruje poslankyně Spolkového sněmu Renata Altová (FDP).

Německo podle ní stagnovalo v oblasti digitalizace, vědy i školství a nová vláda to hodlá změnit. Altová zdůrazňuje, že FDP není pravicovou, ale středovou stranou. Ve spolupráci s levicovými koaličními partnery tak nevidí problém.

Předsevzali jsme si modernizaci země – bez příkazů shora, bez centrálně plánované ekonomiky.
Renata Altová

„Procházíme teď velmi těžkým obdobím. Pandemie zanechala velké stopy na hospodářství a školství. To bude jeden z našich největších úkolů, tedy aby se země dostala zpět do stavu před pandemií. Předsevzali jsme si modernizaci země – bez příkazů shora a bez centrálně plánované ekonomiky,“ přibližuje.

Ve vládě sedm ministerských postů obsadili sociální demokraté, pět zelení a čtyři liberálové. Všechny strany také deklarovaly, že jsou s vyjednanou koaliční smlouvou spokojené.

Čtěte také

Vyplývá z ní prý mimo jiné i to, že nová spolková vláda v oblasti dopravy nepůjde pouze cestou elektromobility, ale zůstane otevřená i třeba autům na vodíkový pohon a dalším technologiím.

„Pro nás je důležité, abychom byli otevření inovacím, i co se týká třeba jaderné energie. Myslím, že i v tomto jsme našli cestu,“ uvádí.

„Německé hospodářství musí zůstat konkurenceschopné. Tak, aby transformace v automobilovém průmyslu proběhla se zachováním maxima pracovních míst. Tento proces je důležitý i pro Česko a Slovenskou republiku a myslím, že je možné najít společnou cestu,“ dodává Altová.

Návrat k jádru?

Poukazuje na to, že část německé společnosti, zejména na venkově, si elektromobil nemůže dovolit a je závislá na spalovacích motorech.

„Transformace musí probíhat i s ohledem na regiony. Nesmí to být příliš rychlé a přizpůsobit se musí i veřejná doprava,“ doplňuje.

Čtěte také

Altová stejně tak nevylučuje, že by se Německo mohlo vrátit k jaderné energetice, lze prý totiž počítat s novými technologiemi.

„Německá veřejnost je momentálně velmi skeptická, pokud jde o jadernou energii. Musíme se proto orientovat na nové zdroje, ale nevylučujeme ani jadernou energii, pokud se podaří recyklovat, nebo odbourávat jaderný odpad.“

V rámci koalice prý ovšem existují rozdíly v pohledu na zprovoznění plynovodu Nord Stream 2. „Uvidíme, jak se budou vyvíjet vztahy s Ruskem, ale momentálně je příliš brzy mluvit o tom, že by Rusko dostalo povolení plynovod zprovoznit,“ míní poslankyně.

Nevylučujeme ani jadernou energii, pokud se podaří recyklovat, nebo odbourávat jaderný odpad.
Renata Altová

Německá vláda se podle ní bude snažit o co nejužší kontakty se zeměmi střední a východní Evropy, což prý dokládá i to, že spolková ministryně zahraničí Annalena Baerbocková jako jednu z prvních zemí navštívila Polsko.

„Jsme si vědomi, že Německo potřebuje mít země střední a východní Evropy na své straně. Ve vládě je to každému jasné a myslím, že se všichni budeme snažit udržovat těsné kontakty,“ uzavírá.

Jaký postoj zaujme nová německá vláda vůči Polsku a Maďarsku, které jsou obviňovány z porušování vlády práva a evropských hodnot? Poslechněte si v záznamu Interview Plus.

Spustit audio

Související