Aneta Langerová si zahraje hlavní roli ve filmu o ruské „podivné“ básnířce

5. duben 2017

Ruská básnířka Anna Barkovová strávila 22 let v sovětských komunistických gulazích. Česká režisérka Marta Nováková o ní natočila film.

Název filmu si vypůjčila z jedné novely Anny Barkovové - 8 hlav šílenství. Do hlavní role obsadila Anetu Langerovou. Do českých kin se film, ve kterém se hodně pracuje s triky i animací, dostane na podzim.

„Geneze spadá ještě do roku 2003. Byla jsem na Soloveckých ostrovech, které se staly předobrazem pro sovětské lágry. Chtěla jsem se tam vrátit, tak jsem se rozhodla točit projekt o této problematice. Nikdy poté jsem se tam už nepodívala. Ale začala jsem připravovat projekt o ztracené básnířce Anně Barkovové, která není známá u nás, ale ani v Rusku," vysvětluje režisérka Marta Nováková.

Básnířka, která žila v letech 1901 – 1976, měla pověst „podivné" paní. „Byla svérázná, sarkastická, její básně se můžou zdát drsné. Nebrala si servítky. Ve svých 34 letech byla zatčená, a když ji chtěli poslat do gulagu, chtěla se nechat raději zastřelit. Byla tedy nakonec přeložena do kulturního oddělení, kde si mohla psát své verše. Když na konci života dostala od svých přátel lednici, nezapojila ji a používala ji jako knihovnu."

Postavu Anny Barkovové ztvárnila Aneta Langerová. Ta se nejdřív musela seznámit s osudem básnířky. „Velmi jsem si obdivovala, jak se k věcem stavěla a v nelehké době dokázala stát za svým názorem." Představitelku hlavní role nejvíc ve filmu zaujala situace, kde se postava básnířky rozdvojí a probíhá dialog mezi Annou 1 a Annou 2. „Podobné dialogy vede člověk často také ve své hlavě."

Podle režisérky je film podivným a punkovým životopisem o Anně Barkovové, na jejímž životě se odrazilo podivné 20. Století v Rusku a pak v Sovětském svazu.

autoři: Tomáš Pilát , sch
Spustit audio