Andrej Babiš: Můžete se spolehnout, že budeme konstruktivní opozice

14. leden 2022
Výrok týdne

Pětikoaliční vláda Petra Fialy (ODS) získala ve čtvrtek důvěru sněmovny. Před hlasováním v rekordně dlouhého jednání promluvil mimo jiné lídr opozice, bývalý premiér Andrej Babiš (ANO). Zdůraznil, že sice má na některé představy nového kabinetu jiný názor, ale v každém případě hodlá podporovat všechny věci, které jsou pozitivní pro lidi, pro firmy a pro Českou republiku.

A můžete se spolehnout, že budeme, jak jsem to slíbil, konstruktivní opozice. Nám záleží na tom, aby naše země prosperovala, naši lidé se měli dobře a já myslím, že to je společný cíl. Já vám za to děkuji, pane premiére.
Andrej Babiš

Čtěte také

„Vystoupení Andreje Babiše bylo jiné v tom, že šlo o první moment, kdy velice ostře kritizoval vznikající vládu. Snažil se vykreslit své bývalé působení na postu premiéra nebo ministra financí jako velice úspěšnou éru pro Česko. To je logické a asi by to dělal každý, kdo by byl v jeho kůži,“ komentuje politolog Miloš Gregor z Masarykovy univerzity. 

„Velmi kritizoval i vládní program, se kterým šla nová vláda žádat Poslaneckou sněmovnu o podporu. Nicméně bylo to zajímavé i v tom, že ačkoliv byl Petr Fiala, jako silný premiér schopný svůj projev s představením vládního programu vměstnat do půl hodiny, tak opoziční politik Babiš, který se k němu měl ,pouze vyjádřit‘, řečnil téměř hodinu a půl,“ dodává Gregor.

Babiš prezident? 

„Prezidentský kandidát nemůže pouze kritizovat a střílet na všechny strany. Musí se snažit nějakým způsobem i sjednocovat, protože jinak se mu nepodaří překonat potřebných 50 procent. A je velkou otázkou, jestli naturel Andreje Babiše je k tomuto uzpůsoben,“ uvažuje politolog a ředitel New York University Prague Jiří Pehe.

Čtěte také

„On prostě velmi snadno vzplane a v takových okamžicích přechází do té své Husákovské češtiny, to znamená napůl češtiny protkané slovenskými výrazy. A pokud tak bude jednat dál, bude ale také od sebe odhánět ty voliče, kteří by ho případně i volili. Jenže chtějí ve funkci prezidenta někoho, řekněme rozvážného a nebojím se říci, mluvícího správnou češtinou,“ uzavírá Pehe.

Celý Výrok týdne s Janem Burdou najdete v audiozáznamu. Hosty byli politologové Miloš Gregor z Masarykovy univerzity a Jiří Pehe, ředitel New York University Prague.

autoři: Jan Burda , lup
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.