Andrej Babiš: Menšinová vláda byla skvělé období. Věřím, že nová bude stejně úspěšná

11. červenec 2018

Česko se po 263 dnech po volbách přiblížilo k vládě s důvěrou. Koalice ANO a ČSSD dnes dopoledne požádá sněmovnu o důvěru. Koaliční smlouva a dohoda o toleranci ze strany komunistů by měla zajistit potřebnou většinu hlasů. Jednání začíná v devět hodin ráno a ve vysílání Radiožurnálu ho sledujeme živě. V Ranním Radiožurnálu jsme se před hlasováním na aktuální situaci ptali Andreje Babiše.

Jiří Chum: Dohadování o vládě trvalo několik měsíců. Vy jste vystupoval v posledních hodinách usměvavě, sebevědomě. Nebojíte se, přes to poslední dění, že to teď něco zhatí?

Andrej Babiš: Tak samozřejmě. Může se stát leccos. My jsme podepsali včera koaliční dohodu s ČSSD a s KSČM jsme podepsali dohodu, která umožní vznik a toleranci. Není to samozřejmě žádná nějaká spolupráce, ale KSČM nás podpoří a bude nás tolerovat.

Čtěte takéONLINE ZPRAVODAJSTVÍ: Druhá vláda v čele s Babišem žádá sněmovnu o důvěru, 263. den od voleb

Takže věříte, že všichni vaši poslanci, poslanci ČSSD i patnáct komunistických zástupců v poslanecké sněmovně ruku pro důvěru zvednou? Ptám se proto, že plzeňská ČSSD vyzvala bývalého ministra a místopředsedu strany Milana Chovance, aby hlasoval proti, a jeden člen hnutí ANO je na dovolené.

Tak samozřejmě, v ČSSD stále probíhá nějaký vnitrostranický boj mezi některými skupinami, ale jelikož to podepsali všichni poslanci, tak předpokládám, že dodrží slovo a vládě tu důvěru vysloví a podpoří.

Ten, kdo vyhrál volby, má sestavit vládu, vládnout, mít odpovědnost a lidé mu zase za 4 roky vysloví podporu, nebo ne.
Andrej Babiš

Co zásadního se po vyslovení důvěry v České republice a ve vaší práci změní?

Tak samozřejmě, média tu naši menšinovou vládu, která vládla 125 dní, to bylo skvělé období, na které budu určitě velice dobře vzpomínat, protože všichni dobře vědí, že jsem příznivcem většinového systému a že je velká škoda, že Václav Havel to nedovezl ze Spojených států. Ten, kdo vyhrál volby, má sestavit vládu, vládnout, mít odpovědnost a lidé mu zase za 4 roky vysloví podporu, nebo ne. Tak samozřejmě, to koaliční vládnutí je vždycky složitější. Ale já věřím, že ta nová vláda bude stejně úspěšná jako ta bývalá menšinová a my budeme pokračovat v tom, co jsme nastartovali od voleb. Ty hlavní věci jsou důchodová reforma, digitalizace, kterou konečně skutečně realizujeme a boj za české zájmy v Evropské unii, kde se já velice angažuji, a samozřejmě i boj za evropské zájmy ve světě…

Zajištěno by mělo být 108 hlasů: ANO a ČSSD mají v dolní komoře dohromady 93 hlasů z dvou set. S podporou 15 poslanců KSČM tak má vláda zajištěnou většinu.
Šest zbylých opozičních stran bude hlasovat proti. ODS vadí, že se kabinet opírá o hlasy komunistů, Hnutí STAN se nelíbí plánovaná centralizace řízení státu. Opozice také kritizuje fakt, že v čele vlády bude trestně stíháný premiér obviněný v kauze Čapí hnízdo. 
Vládu premiéra Andreje Babiše z hnutí ANO přijde do Sněmovny podpořit prezident Miloš Zeman.

Koaliční vládu jste sestavili s ČSSD. S tou jste přitom vládli v předchozím období a ta spolupráce nebyla vždy bezproblémová. Nebojíte se, že v některých otázkách narazíte znovu? 

Já se nebojím, protože pan předseda Hamáček je přeci jen jiný člověk, jak pan Sobotka. S tím jsem si za to období čtyřech let nepsal ani netelefonoval, a s panem Hamáčkem dokonce zítra letíme společně na summit NATO. Takže to je taky jako premiéra. V minulosti jsme vlastně takovou komunikaci ani spolupráci neměli.

Veškeré alternativy by byly horší než ta stávající, říká Leo Luzar z KSČM

Ministr vnitra a zahraničí Jan Hamáček a premiér Andrej Babiš

Hlasování o důvěře pro vládu Andreje Babiše se blíží, ještě před tím se předsedové KSČM a hnutí ANO chystají podepsat toleranční dohodu. „Budeme s napětím očekávat, kdy tato vláda začne konečně pracovat,“ říká ve Dvaceti minutách Radiožurnálu místopředseda poslaneckého klubu KSČM Leo Luzar.

Takže máte dobré vztahy?

Tak já myslím, že máme korektní vztahy a zatím to všechno funguje a věřím, že to bude fungovat i dál.

ČSSD trvá na Miroslavu Pochem jako ministrem zahraničí. Vy jste řekl, že si to sociální demokracie musí vyřešit s prezidentem. Co uděláte vy pro to, jako premiér vlády s důvěrou, abyste to jejich přání vyslyšel?

Tak já jsem udělal to, co jsem slíbil. To znamená, že jsem nominoval pana Pocheho v tom návrhu té vlády, ale pan prezident to odmítl. My jsme to řešili společně s panem Hamáčkem tehdá v neděli večer předtím, vlastně než jsem poslal návrh na Hrad.

Ale platí stále to, že ČSSD trvá na Miroslavu Pochem jako ministrovi zahraničí? Tak uděláte pro to něco, zasadíte se o to, když už budete mít případně vládu s důvěrou?

Miroslav Poche

Ano. Tak já nevím, co bych pro to mohl udělat.

Nějaká forma tlaku na pana prezidenta?

Tak pan prezident, já myslím, má své názory. On své názory nemění. Já určitě nechci tady vyvolávat nějaký ústavněprávní spor a žalovat a hrát. Já myslím, že lidé nechtějí spory, nechtějí konflikty. Já myslím, že bychom se měli soustředit na to, abychom pracovali pro lidi, to, co jsme slíbili před volbami. Takže já se snažím ty spory řešit a pevně věířm, že pan předseda Hamáček nějakým způsobem přesvědčí prezidenta, nebo to vyřeší jiným způsobem.

Spustit audio