Andrea Hrabalová: Mezi biopotravinou a farmářskou potravinou je obrovský rozdíl

18. březen 2016

Češi utrácejí za biopotraviny v posledních letech čím dál více peněz. I letos obchodníci očekávají, že zájem o toto zboží u tuzemských zákazníků poroste.

„Trh s biopotravinami roste velmi dynamicky,“ říká ve vysílání Českého rozhlasu Plus Andrea Hrabalová, konzultantka České technologické platformy pro ekologické zemědělství.

Češi utratí za biopotraviny přibližně 2 miliardy korun a za posledních 5 let došlo k nárůstu trhu o 25 %, vyčísluje Hrabalová zájem Čechů o biopotraviny. Naše země je na 18. místě v Evropě v počtu hektarů půdy, na které se ekologicky hospodaří.

Čtěte také

Při nákupu biopotravin si ale musíme dát pozor na to, abychom koupili skutečně biopotraviny. Na trhu totiž najdeme i potraviny označené jako „domácí“, „farmářské“ nebo „od babičky“. „Mezi biopotravinou a farmářskou potravinou je obrovský rozdíl,“ varuje Hrabalová.

Pouze biopotravina podle Hrabalové nese certifikaci, podléhá kontrole a má jasná pravidla, co je bio a kde se může používat logo. U farmářských potravin nelze zaručit, že budou potraviny skutečně vypěstované šetrně k životnímu prostředí.

Kontrolu biopotravin a ekologického zemědělství provádějí 4 soukromé akreditační společnosti dozorované ministerstvem zemědělství, které garantuje celý proces.

Kolik je v České republice ekologicky hospodařících farem? A podporuje stát ekologické zemědělství? Poslechněte si celý záznam rozhovoru.

autoři: rkr , jpr
Spustit audio