Andor Šándor: Vymazání Donalda Trumpa ze sociálních sítí z něj může udělat mučedníka

13. leden 2021

Tváře výtržníků, kteří před týdnem obsadili Kapitol, jsou známé. Nervozita před nadcházející inaugurací nového amerického prezidenta však stoupá. Kvůli obavě z podněcování násilí byl zablokován i twitterový účet Donalda Trumpa.

Donald Trump byl na svém twitterovém účtu velmi aktivní. Kvůli příspěvkům, v nichž neodsoudil násilné vniknutí svých příznivců do budovy amerického Kongresu a v nichž trval na tom, že listopadové americké volby byly podvod, mu společnost Twitter natrvalo zablokovala účet.

Je pravda, že Trump své stoupence na sociálních sítích slušně zahříval. Pokyn k dobytí Kapitolu ale zřejmě nedal. Události minulého týdne však potvrzují to, že společnost je hluboce nespokojená, říká v pořadu Jak to vidí... bezpečnostní analytik Andor Šándor.

Rétorika Donalda Trumpa zahřála davy

Útok na symbol americké demokracie se nestal více než 200 let. Sice se z Kapitolu v roce 1998 ozývala střelba, středeční útok však Andor Šándor označuje za bezprecedentní.

Čtěte také

Ochranka nic podobného nepředvídala. Nikdo si nedokázal představit, že by lidé, kteří byli dlouhodobě masírováni slovy Donalda Trumpa o ukradených volbách a o tom, že je potřeba si demokracii vzít zpátky, byli schopni něčeho podobného.

Sociální sítě okamžitě zaplavily dezinformace typu, že útok na Kapitol podnikli převlečení stoupenci nastupujícího prezidenta Joe Bidena. Je neuvěřitelné, jak se celý běh věcí překrucuje. Donald Trump, byť byl úspěšným, i když velmi atypickým prezidentem, svoji památku v úřadě tímto velmi pošpinil.

V každé demonstraci jsou profesionální rváči a lidé, kteří rádi dělají problémy. Dav se pak v rámci psychózy nechá strhnout. Teorie, že za všechno může Biden, je úsměvná, ale zároveň velmi nebezpečná, míní host Dvojky.

Vymazaný Donald Trump

Oficiální Twitter Donalda Trumpa

Přestože Donald Trump přispěl velkým dílem k rozdělení americké společnosti, odsoudit ho za velezradu podle bezpečnostního analytika k ničemu nepřispěje. Naopak si myslím, že se bude problém prohlubovat a jistá forma občanské války tu může vypuknout.

Trvalé zablokování twitterového účtu, kde měl Donald Trump 88 milionů sledovatelů, ale také jeho odstřižení z dalších sociálních sítí vyvolává debatu nejen ve Spojených státech. Jednání Twitteru odsoudila například německá kancléřka Angela Merkelová.

Příznivcem mazání lidí z historie“ není ani Andor Šándor. Je pravda, že Donald Trump některými svými výroky zahříval radikální křídlo svých voličů. Jsem ale přesvědčen, že takovýto krok ještě mnohem více podpoří bojovou část republikánů a z Donalda Trumpa se takto může stát i mučedník.

Politici by podle Andora Šándora měli především dělat konference a debatovat s voliči, a ne psát na sociální sítě. Fenomén sociálních sítí je sice rozhodující pro to, jak si společnost utváří názory, je tu ale velké nebezpečí různých fake news a cílené manipulace. Lidé se v záplavě informací utápějí. Je to problém dneška, uzavírá host Dvojky.

Další témata rozhovoru: rozdělená americká společnost; nebezpečí fake news; tání ledu mezi Saúdskou Arábií a Katarem; jak se bránit kyberútokům.

autoři: Zita Senková , Andor Šándor , opa
Spustit audio

Související