Andor Šándor: Odklon civilního letadla do Minsku pod taktovkou Lukašenka je vrchol jeho zoufalství

27. květen 2021

Státy Evropské unie odsoudily vynucené přistání letadla společnosti Ryanair v běloruském Minsku za asistence stíhačky jako akt terorismu. K incidentu došlo pod falešnou záminkou údajné bomby na palubě. Skutečným důvodem však bylo zatčení protirežimního novináře Ramana Prataseviče.

Evropské společenství v důsledku nedělního incidentu pozastavuje provoz běloruských aerolinek na svých územích. Proč se prezident Lukašenko uchýlil k takovýmto způsobům, když bylo zřejmé, že akt neprojde bez mezinárodní odezvy?

Celé je to vrchol jeho zoufalství. Riskuje to, co se teď proti němu valí, za cenu toho, že svého odpůrce Ramana Prataseviče dostane do vězení a nějakým způsobem ho odsoudí. Celý incident ale nemusel vůbec dobře dopadnout, říká v pořadu Jak to vidí... Andor Šándor.

Bezpečný vzdušný prostor?

Piloti by sice měli být schopni přistát kdekoli, ale donutit kapitána letadla přistát náhle jinde, je podle bezpečnostního analytika velmi nebezpečné, a nelze to v žádném případě tolerovat.

Čtěte také

Přesto neměl pilot letadla jinou možnost než uposlechnout, byť byl pět minut před lotyšskou hranicí. Za bezpečný přelet přes výsostné území daného státu totiž odpovídá řízení letového provozu a každý kapitán letounu je povinen jeho pokyny poslechnout.

Vyslání bojových letounů v rámci protivzdušné obrany je nicméně akt, který není až tak neobvyklý. Děje se tak, když se ztratí spojení s letadlem, když se posádka plně neorientuje, když se odmlčí. To, co jsme ale viděli teď, bylo donucení dopravního letounu přistát. Nepřátelským způsobem, navíc s falešnou informací o přítomnosti bomby na palubě. I šílený Lukašenko musel dost dobře vědět, co to bude mít za mezinárodní ohlas, je přesvědčen host Dvojky.

Nová pravidla?

Prezident Lukašenko však tvrdí, že jednal zákonně a chránil lidi. Do jaké míry je tedy vzdušný prostor bezpečný, uvážíme-li, že šlo o komerční let mezi dvěma evropskými metropolemi, Aténami a Vilniusem?

Bělorusko není signatářem všech úmluv o bezpečnosti přeletu. Možná proto si Lukašenko myslí, že toto může dělat. Osobně si ale nemyslím, že se někdo další inspiruje, a bylo by proto nutné měnit pravidla. Opatření, která existují nyní, jsou správná a rozumná. Precedens, který je právem takto nahlížen mezinárodním společenstvím, by neměl vyvolat u lidí obavu, že se jim může stát něco obdobného, uzavírá Andor Šándor.

Další témata rozhovoru: jaké jsou šance na propuštění běloruského opozičního novináře Ramana Prataseviče?; červnový summit prezidentů Bidena a Putina v Ženevě a možný restart vzájemných vztahů.

autoři: Zita Senková , Andor Šándor , opa
Spustit audio

Související