Analytik: Ruské letecké údery v Sýrii jsou velmi účinné, nesměřují ale jen na IS

27. listopad 2015

Německo oznámilo, že se zapojí do vojenských operací proti tzv. Islámskému státu a pošle do oblasti výzkumné letouny. Britský premiér David Cameron se pokoušel přesvědčit poslance o nutnosti zahájit letecké údery v Sýrii.

„Jasně se rýsují minimálně dvě koalice,“ uvedl v Dnešním Plusu vojenský a zbrojní analytik Jaroslav Štefec.

Jedna pod vedením Ruska, druhá pod vedením Spojených států. „Koalice pravděpodobně budou kooperovat, otázkou je nad jakým územím,“ dodal.

„Území Sýrie už Rusko de facto potichu prohlásilo za svou operační oblast, takže pro zbylou koalici zůstává především území Iráku,“ vysvětlil analytik.

Podle něj by se ale koalice minimálně měly tolerovat. „Pravděpodobně dojde k nějakým dohodám, zřejmě k nim i došlo, problém je, že tomu Turecko sestřelením ruského letounu moc nepomohlo.“

Jak účinné jsou dosavadní údery? „Ze strany Ruska určitě účinné jsou,“ potvrdil Štefec.

„Došlo k výraznému poničení logistiky a velitelských struktur, které souvisí s ISIL, ale Rusové útočí i na jiné skupiny, které v oblasti působí a jsou protivníky vlády prezidenta Asada.“

Zda je možné porazit tzv. Islámský stát jen ze vzduchu, nepovažuje analytik za důležité.

„Nejde o porážku ze vzduchu. Podstatné je, že na zemi operuje syrská armáda a Iránci, aspoň pokud jde o Sýrii. Co se ale bude dít na území Iráku, to lze jen těžko odhadnout,“ shrnul Jaroslav Štefec.

autoři: bur , oci
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.