Analytik Josef Šlerka: Spolupráce 600 novinářů u Pandora Papers? Před 20 lety by to nebylo možné

7. říjen 2021

Projekt Pandora Papers, který odhalil podezřelé převody peněz vlivných osob do daňových rájů, rezonuje médii napříč státy. Jak důležitá je mezinárodní investigativní žurnalistika? A na jaké informace mají lidé právo?

Informace o finančních a majetkových transakcích, které zveřejnila iniciativa Pandora Papers, se týkají stovek politiků, podnikatelů, jejich blízkých i světových celebrit. Projekt je už čtvrtým velkým únikem dat o offshorových společnostech.

„Začalo to před osmi lety tzv. Offshore Leaks. Pokračovalo to Panama Papers přes Paradise Papers až k dnešním Pandora Papers,“ přibližuje situaci datový analytik Josef Šlerka v pořadu Jak to vidí...

Globální rozsah

„Během té doby se jednotlivé organizace učily spolupracovat. Dnes už existuje globální novinářská spolupráce, do které je zapojená i Česká republika.“ Šlerka považuje za nesmírně důležitý hlavně fakt, že se dokázalo spojit 600 novinářů. 

Plně to odpovídá rozsahu toho, o čem bylo referováno. Pokud jde o věc globálních rozměrů a je nutné postihnout celek, musíte spolupracovat napříč zeměmi. Navíc novinář žije v daném místě, takže nutně potřebuje i znalosti z jiné země.

Čtěte také

Během měsíců intenzivní spolupráce novináři nashromáždili na 11 milionů dokumentů. „Nesmíme však k tomu přistupovat tak, že teď budou všichni pojmenováni. Novináři mají odpovědnost k tomu, co zveřejňují. Mají zveřejňovat to, co je ověřené, v nějakém kontextu a tehdy, když je k tomu nějaký veřejný zájem.“

V případě politiků a vlivných osob tady ovšem důvod veřejného zájmu je. Veřejnost má právo vědět, jestli lidé s velkým vlivem netají něco, co by mohlo poškozovat stát nebo je jako občany. V případě politiků tedy to, že nepřiznávají transparentně, co dělají, ačkoli by měli. A u těch nejbohatších, zda platí daně tak, jak mají.“

Nová média

Zdálo by se, že investigativní projekty jsou novým trendem v novinařině. Podle Josefa Šlerky jde ale spíše o doplněk novinařiny každodenní, který stále více nabývá na důležitosti.

„Investigativní projekty jsou velmi náročné na práci. Nikdo si nemůže dovolit vyčlenit tým, který by se mohl kontinuálně věnovat jednomu tématu. To je utopie. Takže je vždycky zázrak, když se takové věci povedou.“ Zásluhu na tom jistě mají nová média.

Přestože nová média z velké části způsobila ekonomickou krizi v médiích, projekty typu Pandora Papers mohou existovat jen díky nim. Před 25 lety by zpracování 11 milionů dat společně 600 novináři napříč zeměmi nebylo možné, uzavírá analytik.

Další témata rozhovoru: financování médií; čím je charakteristická letošní předvolební kampaň; komunikace státu s občany.

autoři: Jan Burda , Josef Šlerka , opa
Spustit audio

Související