Amnesty International: Rozhodně nevyzýváme k bojkotu olympiády v Soči

23. leden 2014

Nikdo nechce jet do Soči. Tak nazvala svůj článek popisující předolympijskou atmosféru agentura Bloomberg, od které materiál převzala další světová média.

Článek v konkrétních číslech dokládá, že obavy o bezpečnost, problémy s dodržováním lidských práv v Rusku, ale také cena vstupenek způsobují, že organizátoři mají v rukách stovky tisíc vstupenek, o které nikdo nestojí.

Zapíší se hry v Soči do historie nejen jako nejdražší, ale také jako nejméně sledované?

„Obavy nejsou na místě,“ řekl Českému rozhlasu Plus Karel Tejkal ze společnosti Česká sportovní, která marketingově spolupracuje s Českým olympijským výborem. Velké množství neprodaných vstupenek může být dáno velkorysou kapacitou jednotlivých sportovišť v Soči, míní Tejkal.

Problém porušování lidských práv v Rusku v této souvislosti komentuje Martina Pařízková, mluvčí Amnesty International: „Rozhodně nevyzýváme k bojkotu olympijských her v Soči. Snažíme se ukázat tyto sportovní události v širších souvislostech.“

Lidská práva. Ilustrační foto

Tejkal namítá: „Mezinárodní olympijský výbor se snaží oddělovat sport od politiky. Zájemci o lední hokej je jedno, jestli jede fandit do Kanady, Ruska nebo Koreje.“ Navíc dodává, že je zásluhou právě sportu zvýšený zájem o dodržování lidských práv v pořadatelské zemi.

„Lidská práva nejsou politika a musí být dodržována. Před tím, co se v Rusku děje, nelze zavírat oči,“ shrnuje Pařízková.

„Obecné vnímání olympiády v Pekingu bylo po jejím skončení pozitivní. Hodnoťme olympijské hry v Soči až skončí,“ uzavírá Karel Tejkal.

autoři: oci , bum
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.