Američtí mileniálové mají alkoholu dost. Pijí méně než předchozí generace

9. duben 2019

V poslední době se objevuje čím dál více článků o tom, jak američtí třicátníci přestávají pít alkohol. Jedná se o dlouhodobý trend, nebo o přechodnou módu?

Amanda Mul ze serveru The Atlantic ve svém okolí pozoruje čím dál více lidí, kteří omezují spotřebu alkoholu. Ne že by přestali pít úplně, ale rozhodnou se, že budou pít s mírou, takže například místo pravidelných sobotních večírků si dají drink jen jednou za pár týdnů. Tato tendence se zatím neodráží v celonárodních statistikách konzumace alkoholu, ale podle autorky to neznamená, že by se jednalo o výmysl módních časopisů a trendy webů. Změna v postojích totiž podle Amandy Mull vždy předchází změně v jednání. Je tedy jen logické, že o omezování spotřeby alkoholu se zatím hodně píše a mluví, ale ne všem se daří proměnit slova v činy. Dalším faktorem, který napovídá, že alkoholové návyky mileniálů se doopravdy mění, je reakce výrobců alkoholu, kteří pozorují, že růst spotřeby alkoholu se zpomaluje, a upravují podle toho své rozvojové strategie na příští roky.

Méně alkoholu, více trávy

Joint

Britta Starke, terapeutka a výzkumnice z Univerzity v Severní Karolíně, připomíná, že spotřebu alkoholu je potřeba sledovat v kontextu užívání dalších návykových látek. Vzhledem k postupné legalizaci užívání marihuany ve Spojených státech totiž mnozí mileniálové vyměnili večerní popíjení za večerní posezení s jointem. Další užívají – s předpisem i bez něj – nejrůznější léky na bolest a proti úzkosti, jako třeba OxyContin nebo Xanax. To je podle Britty Starke další faktor, který se podílí na poklesu spotřeby alkoholu.

Zda se u amerických mileniálů projevuje začátek celospolečenského trendu, anebo zda se jedná o očekávatelné zmírnění pijáckých návyků, které přichází s nástupem středního věku, uvidíme až za pár let. Už nyní ale podle Amandy Mull můžeme pozorovat, že dnešní teenageři z generace Z pijí méně než dospívající z předchozích generací.

Příspěvek je součástí rubriky Výběr z médií, kterou můžete v našem vysílání slyšet každou středu po 15. hodině.

autor: zzk
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.