Americký prezident George Bush je odhodlán potlačit povstání v Iráku vojenskou silou

14. duben 2004

"Nesmíme zaváhat," prohlásil v úterý večer prezident Bush na tiskové konferenci v Bílém domě a potvrdil tak, že hodlá splnit všechny závazky, které na sebe vzaly Spojené státy vůči Iráku a že také dodrží svůj slib a předají politickou moc v zemi Iráčanům podle původního plánu do letošního 30. června.

Americký prezident přiznal, že vývoj posledních několika týdnů v Iráku byl velmi obtížný, ale dodal, že armáda musí splnit svůj úkol a potlačit povstání, které podle jeho slov nepodporuje většina Iráčanů a zabránit dalším násilnostem, které jak řekl nejsou občanskou válku, netýkají se celé země a neodpovídají názoru většiny tamních obyvatel.

"Irák bude buď mírovou a demokratickou zemí anebo se znovu stane zdrojem násilí, útočištěm terorismu a hrozbou Americe a světu," prohlásil doslova americký prezident.

Bude-li to nutné, podotkl George Bush, Spojené státy pošlou do Iráku vojenské posily v takovém počtu, v jakém jich bude zapotřebí a vyčlení k tomu příslušné prostředky. Kdyby to neudělaly a připustily neúspěch svého dosavadního politického kursu, mělo by to podle něj "nepředstavitelné" následky pro celý svět.

Tiskovou konferenci amerického prezidenta vysílalo v přímém přenosu a v nejsledovanějším večerním čase - v půl deváté večer - hned několik amerických celostátních televizních společností. A cílem tohoto jeho vystoupení bylo nepochybně vypořádat se se současnými obavami americké veřejnosti z narůstajícího násilí v Iráku, které by mohlo nakonec podkopat i jeho úsilí o znovuzvolení do nejvyššího úřadu v podzimních prezidentských volbách.

Podle zpráv z Iráku americké jednotky mezitím upevňují obklíčení tamních posvátných měst a snaží se dopadnout duchovního vůdce šíitských povstaleckých sil Moktadu al Sadra. Asi dva a půl tisíce amerických vojáků stojí v okolí města Nadžáfu, připraveno zaútočit proti jeho šíitským milicím.

K ozbrojeným střetům zatím dochází na mnoha dalších místech Iráku. V Mosulu přišli ve středu o život čtyři lidé a šest bylo zraněno, když povstalci chtěli zaútočit raketami typu Kaťuša na místní policejní stanici, ale ve skutečnosti jejich rakety dopadly na obydlí civilistů. V Bagdádu naproti tomu američtí vojáci stříleli po lidech rabujících přepadené vojenské automobily a velké napětí prý panuje také v Kerbale, kde po nedávných srážkách Sadrových milicí s Američany lidé raději nevycházejí na ulici. Povstalci tam v noci stříleli také na bulharské vojáky, kteří v tomto městě hlídkují, ale podle bulharského ministerstva obrany přitom nebyl žádný jejich voják zraněn.

Ve Faludži v noci rovněž docházelo k přestřelkám mezi Američany a sunitskými povstalci, ale zástupce irácké islámské strany, která má zastoupení v prozatímní vládě, pak vyjednal prodloužení příměří o dalších 48 hodin.

V hlavním městě Bagdádu se náhle ve středu objevil jeden Sadrův vyslanec, Abdelkarim al-Anzi, a tvrdil, že od něj přináší nové mírové návrhy. Novinářům o jejich obsahu nejprve nic neřekl, ale poznamenal, že ozbrojená konfrontace by nikomu neprospěla. Později vyšlo najevo, že podle něj si Sadr už neklade žádné předběžné podmínky pro mírová jednávání s Američany a že se prý nadále hodlá řídit pouze tím, co mu doporučí nejvyšší duchovní autorita v zemi. To by ovšem zásadně měnilo situaci.

O zprostředkování příměří mezi okupačními vojsky v Iráku a místními povstaleckými šíitskými milicemi se nyní pokoušejí i okolní státy. Sousední Írán, kde šíité představují většinu obyvatel, poslal ve středu do Iráku vysoce postavenou delegaci ministerstva zahraničí, která chce zprostředkovat příměří s milicemi Moktady al Sadra.

Podobné pokusy o smír by snad mohly přinést určité pozitivní výsledky během příštích několika dnů. Naději na mírové urovnání vyjádřil ve středu i zvláštní vyslanec generálního tajemníka OSN v Iráku Lakhdar Brahimi, když řekl, že politické řešení tohoto sporu je teď naprosto nezbytné.

Rozhodnost a neústupnost amerického prezidenta by tak mohla přinést ještě nečekaně rychlé vyústění krize.

autor: Jan Bednář
Spustit audio