Americký dolar po Trumpově vítězství nečekaně posiluje

15. listopad 2016

Světová média si všímají výrazného posilování americké měny. Lichtenštejnský deník Volksblatt informuje, že dolar se po prezidentských volbách v USA dostal na úroveň švýcarského franku. Což je podle deníku překvapivé, protože analytikové očekávali naopak oslabování dolaru.

Situaci vysvětlují tím, že burzovní obchodníci se po šoku z volebního výsledku aktuálně soustředí na program budoucího prezidenta Donalda Trumpa. Ten mimo jiné slíbil výrazné snižování daní a naopak zvýšení výdajů na americkou infrastrukturu. Na základě těchto opatření se dá očekávat příznivý hospodářský vývoj a oslabení inflace.

Mexické peso naopak Trumpovo vítězství oslabilo

Podobná opatření mají vliv na kapitálové trhy, na kterých výrazně stoupla úroková sazba pro americké státní půjčky a dolar z toho teď profituje. Naeem Aslam, analytik společnosti Think Markets pro rakouský deník Die Presse uvedl: „Trumpovy výroky z posledních dnů svědčí o tom, že budoucí prezident největší ekonomiky světa začíná uvažovat smysluplněji.“

Agentura Reuters informuje, že mexická měna se po Trumpově vítězství propadla vůči dolaru na nejnižší úroveň od října 2008. „Mexické peso, které je letos velmi nestabilní měna, oslabilo po Trumpově výhře z obav, že by budoucí americký prezident skutečně postavil zeď na hranicích mezi Mexikem a USA. Také zprávy ohledně deportace imigrantů, kteří v Americe žijí nelegálně, napomohly k oslabení mexické měny.“ A agentura Reuters dodává, že dolar výrazně posiluje i vůči euru a japonskému jenu.

autor: rer
Spustit audio