Americké vypovězení Dohody o otevřeném nebi nepovede k ničemu dobrému, domnívá se komentátor Dvořák

22. květen 2020

Spojené státy se rozhodly odstoupit od Dohody o otevřeném nebi. Obvinily totiž Rusy, že ji mnohonásobně porušují.

Dohoda, kterou podepsalo 35 států, umožňuje pozorovatelské mise v neozbrojených letadlech nad účastnickými státy smlouvy. Moskva už se nechala slyšet, že podobný krok zhorší bezpečnostní situaci v Evropě. Bude ale dodržovat všechna ustanovení dohody, dokud bude platit. Agentuře RIA Novosti to řekl náměstek ruského ministra zahraničí Alexandr Gruško.

Čtěte také

Podle zahraničněpolitického komentátora Českého rozhlasu Libora Dvořáka dohoda znamená, že „neozbrojené letouny mohou, po předchozí domluvě, zkoumat cokoli na území dalšího státu,“ vysvětluje na Plusu. „Rusové létají nad územím USA, Američany zas zajímá hlavně rusko-ukrajinská hranice,… a to od počátku konfliktu na Donbasu. Není vyloučeno, že právě tato hranice se stala kamenem úrazu, protože i když jsou tady špionážní družice, letadla jsou jistě důležitým faktorem.“

Dohoda o otevřeném nebi, kterou vedle USA, Kanady a Ruska uzavřela většina evropských zemí včetně Česka, byla podepsána v Helsinkách v roce 1992, v platnost vstoupila o deset let později.

Nová krize USA vs. Rusko?

Podle komentátora se právě kvůli avizované výpovědi taky v Bruselu scházejí všichni velvyslanci při NATO s dalšími státy, aby se poradili, jak dál. „Nejen Rusové se totiž domnívají, že vypovězení by mohlo být překážkou míru v Evropě, stejně jako západoevropští diplomaté… Americké vypovězení další smlouvy k ničemu dobrému nepovede.“ Co jim nejvíc vadí?

Čtěte také

Američané si podle Dvořáka stěžovali, že je Moskva nepouští do desetikilometrového pásma při hranicích s takzvaně nezávislými republikami Gruzie (Abcházie a Jižní Osetie) a dlouhodobě poukazují na to, že nemohou létat nad městem, kde se předpokládá rozmístění jaderných zbraní, které by mohly zasáhnout Evropu. „Průzkumníky nepouští nad dřívější Prusko, což je důležitá ruská enkláva kvůli svému vklínění do území NATO a EU,“ dodává.

Donald Trump tak přišel s tím, že by místo „staré“ dohody mohla vzniknout úplně nová, lepší. „Rádi by taky zapojili Čínu, která už ale dřív avizovala, že o to zájem nemá.“

Celý rozhovor Lucie Vopálenské si poslechněte v audiozáznamu.

Spustit audio

Související