Americké prezidentské volby se blíží a ruští hackeři jsou opět aktivní, všímá si The New York Times

11. září 2020

Ruští hackeři, kteří před čtyřmi lety prolomili počítačovou síť Demokratického národního výboru, jsou zpět.

Varuje před nimi společnost Microsoft. Hackeři mají podle ní k dispozici ještě hůře rozpoznatelné nástroje, kterými chtějí zaútočit na kampaň, ale i na konzultanty nebo think-tanky jak demokratické, tak republikánské strany. Píše o tom americký list The New York Times.

Čtěte také

Společnost Microsoft mimo jiné uvedla, že žádný z letošních hackerských útoků zatím nebyl úspěšný. Dodává ovšem, že má jen omezený vhled do toho, co Rusové skutečně zamýšlejí. Zjistit to, je prý úkolem amerických zpravodajských služeb.  

Varování Microsoftu přišlo den poté, co jeden z whistleblowerů upozornil, že Bílý dům spolu s ministerstvem vnitřní bezpečnosti, odvrací pozornost od Ruska, protože to prý vrhá špatné světlo na prezidenta Donalda Trumpa.

Namísto toho se mají vládní analytici soustředit na vliv Číny a Íránu. Microsoft zjistil, že íránští a čínští hackeři jsou skutečně aktivní. V případě Číny ale míří útoky spíš na lidi kolem Joea Bidena než Donalda Trumpa.

Covid v Japonsku

Koronavirus je v Japonsku na ústupu. Zatímco se stát snaží dostat do normálu svou otřesenou ekonomiku, otevírají se před Japonci dvě cesty, jak dál. Tak to alespoň vidí tamní anglojazyčný deník The Japan Times.

Jedna z těchto cest navede Japonce zpět ke starým zvykům. To znamená tvrdohlavé závislosti na fosilních palivech, obnoveným investicím do energie z uhlí a samolibé environmentální politice. Druhá cesta vede k „světlejším zítřkům“ – k úspěšnému přechodu na obnovitelné zdroje a k investicím do udržitelné infrastruktury.

Čtěte také

Říká se tomu Green Recovery (Zelená obnova) a pro Japonsko to podle listu The Japan Times může být nejen ta nejlepší, ale také poslední šance, jak nastartovat proces, který by do 30 let měl eliminovat veškeré uhlíkové emise.

Vlivem koronavirové pandemie se v Japonsku zmírnilo znečištění vody i vzduchu. Hospodářství ale utrpělo. Podle jarní zprávy Mezinárodního měnového fondu, čeká letos japonskou ekonomiku pokles skoro o 6 %. A jak upozorňuje japonský list, vlivem recese běžně roste energetická spotřeba. 

Japonsko kvůli pandemii přerozdělilo spoustu peněz, aby pomohlo ekonomice přežít, a bude v tom muset ještě pokračovat. V tom vidí deník The Japan Times příležitost: je to šance investovat do větrné a vodní energie, zavést do běžného života elektrická vozidla a snížit uhlíkové emise. Covid-19 je podle listu příležitost, jak začít tvrdě pracovat na odvrácení klimatické krize.

Celý přehled tisku najdete v audiozáznamu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.