Americká agentura DARPA brzy vypustí na moře robotického „lovce ponorek”

17. únor 2016

Dne 17. dubna 2016 bude v oregonských loděnicích Vigor Shipyards pokřtěna speciální automatická loď amerického vojenského námořnictva. Jejím úkolem bude dlouhodobě brázdit hladinu moře a samostatně hledat a sledovat nepřátelské ponorky.

Tato loď, která vznikla v rámci vývojového projektu agentury DARPA, má dlouhý název “The Anti-Submarine Warfare Continuous Trail Unmanned Vessel” a zkratku ACTUV. Získala již však také neoficiální přezdívku “Sea Hunter (Mořský lovec), i když na palubě nemá žádné zbraně.

Loď je 40 metrů dlouhá a na souši její hmotnost činí 140 tun. Její konstrukce je zvláštní tím, že v zadní polovině trupu jí pomáhají udržovat rovnováhu dvě malá postranní vahadla, takže loď trochu připomíná katamarán. Hlavní trup lodi je poměrně štíhlý, jeho velká část se nachází pod hladinou a nad trupem se tyčí jen malá a nízká věžička.

“Mořský lovec” je optimalizován na lov tichých diesel-elektrických ponorek. Z několika důvodů je výhodné, že tato válečná loď nemá na palubě žádnou lidskou posádku. Jednak při bojových situacích odpadá jakékoliv riziko pro námořníky, druhak je provoz bezpilotní lodě nejméně desetkrát levnější než provoz analogické lodě s lidskou posádkou. Navíc téměř odpadá možnost ohrožení mise vlivem lidské chyby.

Denní nákladová částka je zde odhadována na 15 - 20 tisíc dolarů. Pro srovnání, denní provoz typického amerického torpédoborce stojí kolem 700 tisíc dolarů. Automatická loď může být také mnohem menší, což vede k menšímu přístrojovému obrazu, zachycovanému radary nebo sonary protivníků.

Kromě číhání na ponorky může “Mořský Lovec” vykonávat i některé další činnosti. Může zásobovat ostatní lodě, zastávat některé logistické úlohy a také zneškodňovat podmořské miny. Poslední úkol dnes většinou krátkodobě plní mnohem menší a dálkově řízené čluny, spouštěné na vodu z velkých válečných lodí. “Mořský Lovec” však může téměř samostatně patrolovat na moři po 2-3 měsíce, bez nutnosti lidského řízení. Jeho základnou jsou přitom běžné přístavy. Jeho první série plaveb začne v dubnu tohoto roku a bude trvat asi 18 měsíců.

“Mořský lovec” je schopen během plavby urazit mnoho tisíc kilometrů a přitom respektovat všechna pravidla i fyzikální zákonitosti pohybu na moři. Přitom umí spolupracovat s dalšími válečnými plavidly, jak s hladinovými tak i s podmořskými.

Zdroje: Popular Science, Forces, Inverse, Gizmodo, Futurism, The Next Web, DARPA (Twitter), Armed with Science

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio