Američanům se nechce do zpřísňování kontroly zbraní.

20. červen 2013

Od tragédie v Newtownu, kde šílený střelec povraždil dvacet dětí a šest dopělých uplynulo už půl roku. I přes snahu prezidenta Baracka Obamy ale Kongres nezpřísnil pravidla pro nákup zbraní.

Některé státy se o to snaží, ale s nevalným úspěchem. Přímo na jedné z prodejních výstav zbraní se o tom přesvědčil náš zpravodaj Vít Pohanka:

Pro Evropana je to neobvyklý zážitek. Řady a řady stolů, na nich vyrovnané nepřeberné množství pistolí, loveckých pušek, brokovnic, ale i útočných zbraní, spousta munice, to se prostě jen tak někde nevidí.

A mezi vší tou výzbrojí a výstrojí se procházejí často celé rodiny s dětmi, otcové i maminky si zkoušejí, jak by jim ta či ona bouchačka padla do ruky.

Podobný obrázek najdete každý víkend na desítkách míst po celých Spojených státech. Sjíždějí se na ně tisíce lidí z širokého okolí.

„Žádal jsem na takových akcích opakovaně o povolení natáčet a nikdy neuspěl. Proto musím použít skrytý mikrofon a nahrát si rozhovory bez vědomí organizátorů a lidí, se kterými mluvím.“

Pyrotechnická výstavka - munice a zbraně

Vysvětluje prodejce proceduru, kterou musím projít, když si chci koupit běžnou poloautomatickou pušku ve státě Maryland, kde se právě nacházíme.

Ten má mezi zastánci práva na nošení zbraní pověst málem policejního státu, protože omezuje a na americké poměry přísně kontroluje prodej některých zvlášť parádních kousků:

„Tyhle jsou regulované“ - ujišťuji se o kousek dál před stojanem se zlověstně vyhlížejícími poloautomaty.

I v přísném Marylandu ale "regulované", znamená vlastně jen to, že musíte při nákupu projít přísnější kontrolou a ta nějakou dobu trvá. Ne jenom pár minut. Nemůžete si je odnést hned z místa.

O dva stoly dál se nabízejí k prodeji samopaly nezaměnitelného tvaru - trochu překvapeně koukám na ruské samopaly Kalašnikov. I já ale na první pohled rozeznávám, že to asi nebude originál - a tak se přesvědčuji.

Tedy jeden z mnoha klonů slavného ruského samopalu. Na amerických trzích se zbraněmi se dají pořídit celkem běžně, ale pokud je to legální prodej, musejí být upravené tak, aby umožňovaly jenom střelbu jednotlivými ranami, ne v dávkách.

Maryland k nelibosti části populace přijal zákon, který jejich prodej znemožní.

Pro úplnost ale musím znovu zdůraznit: Federální zákaz prodeje takových zbraní po celých Spojených státech Kongresem neprošel.

Liberální zastánci přísnější regulace to obvykle přičítají působení lobby výrobců zbraní, především organizaci National Rifle Association, NRA.

Ale to je příliš zjednodušující. Politici v Kongresu spíš dobře vědí, že velká část jejich voličů prostě takový zákaz nechce. Považovala by ho za omezení osobní svobody.

autor: vpo
Spustit audio