Američané se musí k držení střelných zbraní postavit čelem. Jinak se jim to vymkne, míní politolog Pehe

12. červen 2022

Ve Spojených státech umírá ročně na 40 tisíc lidí na poranění střelnou zbraní, říká v debatě Vertikály politolog Jiří Pehe. Právo vlastnit a nosit zbraň je v Americe nedotknutelné na základě druhého dodatku Ústavy – i když neustále přibývá vražedných útoků ve školách, u kostelů, v restauracích i na jiných místech.

Podle politologa je nutné, aby se Američané k této otázce postavili čelem, jinak se situace vymkne kontrole. 

Čtěte také

Druhý host debaty a kazatel Církve bratrské Pavel Černý připouští, že v tomto smyslu je americká společnost nemocná, ale nemyslí si, že v Evropě je o mnoho lepší.

Jako kazatel připouští, že křesťané v Americe jsou ve vztahu k tomuto problému eticky rozpolceni. I on sám zdůrazňuje, že pokud jde o užití zbraně, je něco jiného je postoj jednotlivce a něco jiného, když jde o ochranu rodiny.

Oba aktéři mají rozdílné názory na přítomnost zbraní ve společnosti, ale shodují se, že regulace určitých typů zbraní v Americe je nutná.

Více v debatě Vertikály, moderuje Eva Hůlková.

autor: Eva Hůlková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.