Amazonské pralesy nejsou plíce planety, kácení ale může klima zhoršit. Co přinesly volby v Brazílii?

15. listopad 2022

30. října proběhlo 2. kolo prezidentských voleb v Brazílii. Luiz Inácio Lula da Silva v nich těsně vyhrál nad na Jair Bolsonarem. Zajímavé na tomhle politickém klání byl mimo jiné i souboj o Amazonii. Zatímco Lula během svého minulého úřadování unikátní deštný prales před nájezdníky chránil, Bolsonaro v předchozím volebním období naopak podporoval kolonizaci tropického biotopu a jeho přeměnu na pastviny pro skot. V čem spočívá boj o Amazonii?

Podle Vojtěcha Novotného, který vede výzkumnou stanici v jiné tropické oblasti na Papui-Nové Guineji, spočívá význam Amazonie hlavně v souvislosti, relativní neporušenosti a druhové rozmanitosti rozlehlé oblasti.

„Povodí řeky Amazonky by zabralo celou Evropu. Je to nekonečný prales, který se táhne od obzoru k obzoru. Odlesňování se děje zejména z jihu, kde je území sušší. Osadníci tam odlesňují a zakládají farmy, kde pasou dobytek, následně je přeměňují na zemědělskou půdu pro sójové plantáže,“ říká Novotný v našem rozhovoru přes půl světa.

Tropický biolog a entomolog Vojtěch Novotný

Tropické lesy jsou obrovsky druhově rozmanité co do rostlin i živočichů. Na rozdíl od Evropy, kde máme maximálně desítky druhů stromů a keřů, v Amazonii jich najdeme na jednom místě hned několik set. Výjimečnost je i ve velikosti. Trochu pokřivená je podle tropického entomologa klimatická propaganda kolem Amazonie.

„Klimatická funkce Amazonie nespočívá v tom, že by byla plícemi planety. Tropické pralesy jsou poměrně rovnovážné systémy. Zhruba stejný objem biomasy vzniká, jako se rozkládá. Nemůžeme říci, že by Amazonie vyráběl kyslík navíc nebo odstraňovala skleníkové plyny z atmosféry. Problém by byl, pokud bychom Amazonii odlesnili. Rozložená biomasa a obnažená půda by vedla k velkým dávkám skleníkových plynů do atmosféry navíc,“ vysvětluje Vojtěch Novotný.

Důležitý je i hydrologický režim kontinentu. Jižní Amerika je jediný kontinent, který není ve svém středu suchý. Při velkém odlesnění by se tento koloběh narušil. Amazonie je jedna z nejrozsáhlejších zachovalých oblastí na planetě a jeden z nejcennějších druhově rozmanitých ekosystémů. Amazonské zemědělství je v kontrastu s nízkými výnosy a chudou půdou absurdita.

Proč jsou Brazilci paranoidní, že by o Amazonii mohli přijít? Proč dotace na biopaliva v USA nepřímo ničí deštný prales v Amazonii a proč se zemědělství v odlesněných oblastech ekonomicky nevyplácí? Poslechněte si celé Podhoubí.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.