Amadeus uvnitř normalizace. Povídka Karla Pecky z nerudovské Malé Strany kořeněné Husákem a Formanem

13. srpen 2021

Třídílná četba povídky českého spisovatele Karla Pecky Mafie velká a malá z knihy Malostranské humoresky nás zavádí do ulic pražské Malé Strany v 80. letech minulého století. Právě tu natáčí Miloš Forman slavný film o Wolfgangu Amadeu Mozartovi. Jak se s americkými filmaři v jinak poklidných kulisách vyrovnávají místní a mezi nimi hlavně neúspěšný spisovatel a úspěšný scenárista Anton?

Karel Pecka: Mafie velká a malá
Čte: Rudolf Pellar
Dramaturgie: Jiří Vondráček
Režie: Jiří Roll
Natočeno: v roce 1990

Obrovský štáb, kulisy a hlavně herci neuniknou v Peckově povídce pozornosti snad žádného Pražana. Jedním z nich je pan Anton.

Vpád dokonale organizované filmařské mašinerie do ospale poklidného normalizačního života malostranských obyvatel je obestřen řadou tajemství a otázek. A ty se stanou opakovaným předmětem debat Antonových přátel, převážně disidentů a signatářů Charty 77, v pivnici U Kocoura.

Spisovatel disident

Spisovatel Karel Pecka si motiv nesvobody a utajování nevybral náhodou. Už po maturitě v roce 1948 se vymezoval proti tehdejšímu režimu, a to například vydáváním ilegálních časopisů.

Čtěte také

Rok na to byl po pokusu o emigraci odsouzen na 11 let do pracovních táborů. Své zkušenosti z uranových dolů v Jáchymově, v Kladně nebo v Bytízi se později stanou častým motivem jeho povídek.

I po propuštění v roce 1960 se dál věnuje literatuře a na čas se živí i jako scenárista. Po srpnové okupaci v roce 1968 publikuje v exilových nakladatelstvích a patří mezi první signatáře Charty77.

Posmrtně mu za literární činnost bývalý prezident Václav Havel udělí řád Tomáše G. Masaryka III. třídy. Ačkoliv Karel Pecka psal příběhy dotýkající se spíše vězeňské tématiky, tato povídka se naopak jeho obvyklým dílům vymyká.

Povídku Mafie velká a malá můžete na Plusu poslouchat čtyři týdny.

Spustit audio

Související