Alternativní taxislužba dorazila do Prahy. Magistrát konkurenci vítá

14. srpen 2014

Česká republika je další zemí, kde začíná fungovat kontroverzní služba Uber, která zprostředkovává alternativní taxislužbu. Dostupná je zatím jen v Praze, a to pouze prostřednictvím chytrých mobilních telefonů a tabletů.

Uber Black zprostředkovává služby profesionálních licencovaných řidičů luxusních limuzín Řidičem se mohou stát zatím pouze koncesovaní a profesionální řidiči, ať už pracují v přepravní firmě, nebo sami na sebe.

Jaké jsou výhody pro řidiče, vysvětluje vedoucí úseku expanze Uberu pro střední Evropu Patrik Studener:

„Pro řidiče je to ulehčření v několika směrech. Nemusejí řešit peníze a nemusejí se bát, kdo nastoupí do jejich auta, protože i když jsou třeba dvě hodiny ráno, tak jejich cestující nejsou neznámí cizinci, ale lidé zaregistrovaní pod konkrétní identitou.“

Problémy prý v Praze nehrozí

Proti službě letos protestovali provozovatelé taxislužeb v několika evropských městech. Tvrdí, že služba pro ně představuje nelegální konkurenci, když řidiči Uberu nemají často licenci přímo na provoz taxislužby.

Takovému tvrzení se ale Patrik Studener brání: „My ale neposkytujeme taxislužbu. My uživatele spojujeme s přepravní službou.“

Zdá se, že problémy podobné těm v Londýně, Bruselu nebo Hamburku službu Uber v Česku nečekají.

Pražský magistrát se na omezování služby nechystá.

„Pevně věříme, že to pro trh bude mít pozitivní efekt. Využití obdobných aplikací je jednou z možných cest v boji proti nepoctivým poskytovatelům taxislužeb,“ řekla nám mluvčí magistrátu Petra Hrubá.

Odborový svaz Taxi Praha: Vítáme každého na trhu

Nová služba bude přínosem i podle předsedy občanského sdružení Odborový svaz Taxi Praha Pavla Jelínka:

„Určitě nám to nevadí, protože celá situace v taxislužbě je velice napjatá a dlouhou dobu neutěšená. Opravdu vítáme každého na trhu.“

Uber je rychle rostoucí společnost, která už poskytuje služby ve 167 městech a 42 zemích světa. Hodnota firmy je asi 18 miliard dolarů.

Poslechněte si celý příspěvek v horní části článku.

autoři: mvo , Dalibor Zíta
Spustit audio