Alois Hába: hudba opravdu jinak

23. červen 2013

Hudební skladatel, průkopník (nejenom) čtvrttónového systému, hudební teoretik, organizátor a pedagog. Tím vším byl Alois Hába (1893 - 1973), jeden z nejhranějších autorů naší vážné hudby v zahraničí.

Československý rozhlas natočil koncem šedesátých let s Aloisem Hábou několik dlouhých rozhovorů, přičemž část z nich nebyla tehdy odvysílána.

Skladatel zde vzpomíná na své dětství a hraní v rodinné kapele, na to, jak v rodném Valašsku zachytil používání čtvrttónů v lidové hudbě, studium u skladatele Vítězslava Nováka, službu v armádě i další studium v době první světové války.

Důležité jsou pasáže věnované jeho tvorbě a organizační činnosti ve dvacátých a třicátých letech, kdy se postupně stal respektovaným novátorem i výraznou kulturně-politickou osobností.

Vzpomínky na pozdější léta života - složité období protektorátu, které hudebnímu experimentování nepřálo, Hábův poválečný vzestup i jeho praktické umlčení na počátku padesátých let, stejně jako postupnou "rehabilitaci" od druhé poloviny padesátých let - rozhlasové záznamy téměř neobsahují.

Alois Hába je v rozhovorech velmi bezprostřední. Originálním zpěvem ilustruje svůj výklad o vídeňské hudební škole, spontánně - a nutno říci, že velmi zdařile - napodobuje Zdeňka Nejedlého.

V pořadu zazní i pestrá mozaika ukázek z Hábovy hudební tvorby. Formát sice neumožňoval zařazení větších hudebních ploch, ale například k Hábově výkladu o šestinotónovém systému se váže alespoň krátká ilustrační ukázka z jeho smyčcového kvartetu napsaného v tomto systému, totéž se týká i jeho čtvrttónové tvorby, kde je výklad rovněž ilustrován ukázkou.

K vyprávění o tom, jak Hába zajišťoval výrobu čtvrttónového klavíru, je přiřazena pasáž z Hábovy skladby pro tento unikátní nástroj.

Kromě zlomků z nonet a různých osobitých miniatur zazní i našimi posluchači velmi oblíbená ukázka z Hábou osobitě zpracované Internacionály.

Pořad Alois Hába: hudba opravdu jinak uslyšíte v cyklu Archiv plus v neděli 23. června v 16:10 .

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio