Alger Hiss – zrádce, který se nikdy nepřiznal

19. březen 2022

Jak dalece ovlivnilo levicové intelektuální klima 30. let muže, jako byl americký právník Alger Hiss? Jak je možné, že se on a mnozí další příslušníci americké administrativy nejenom sblížili s komunisty, ale dokonce začali přímo zpravodajsky pracovat pro „první stát dělníků a rolníků“?

Třicátá léta ve Spojených státech byla obdobím Nového údělu populárního demokratického prezidenta F. D. Roosevelta, ale také masivního průniku sovětských tajných služeb do americké administrativy.

Čtěte také

Americký vládní úředník Alger Hiss pocházel ze střední třídy, ale jeho sílící levicové přesvědčení ho přivedlo ke kontaktům s americkou komunistickou stranou (jeho členství se nikdy neprokázalo) a následně i ke spolupráci se sovětskou tajnou službou GRU.

Sovětům dodal řadu důležitých dokumentů a v roce 1945 se zúčastnil jaltské konference, kde se pohyboval v těsné blízkosti tehdy už velmi těžce nemocného prezidenta Roosevelta. Krátce působil dokonce jako první generální tajemník Organizace spojených národů.

Snahy o rehabilitaci 

Čtěte také

Kvůli podezřením ze spolupráce se Sověty opustil po válce americkou administrativu. O jeho spolupráci svědčil před soudem na přelomu 40. a 50. let novinář Whittaker Chambers, který původně rovněž pracoval pro sovětskou tajnou službu, ale postupně si uvědomil rozdíl mezi hlásaným komunistickým ideálem a pravou podobou komunistického režimu a spolupráci ukončil.

Od Hisse obdržel řadu vládních dokumentů, což se mu před soudem podařilo prokázat. Hiss byl následně odsouzen a uvězněn – ale pro promlčení dokázaných skutků pouze za křivou výpověď. Po propuštění pak zbytek života věnoval snahám o svou rehabilitaci a až do své smrti spolupráci se Sověty popíral. 

V pořadu hovoří mediální analytik a badatel Tomáš Karabela a zazní ukázky z odborné a memoárové literatury.

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.