Alexandr Mitrofanov: Vůdce je unaven a ruská polévka pomalu bublá

16. červen 2017

Když jsem včera na Twitteru přibližoval během Přímé linky ruského prezidenta Vladimira Putina dotazy a prosby, které přicházely, a Putinovy reakce, začali se uživatelé ptát, jakou šanci má v Rusku mladá generace. Vystihli tak klíčový problém, který před touto zemí stojí.

Putinova několikahodinová televizní show se konala popatnácté. Mívá dva hlavní účely. Za prvé vypustí signály do zahraničí a domů. Za druhé jde o demonstraci carovy štědrosti, kdy v přímém přenosu pomáhá vybraným chudým, nemocným nebo i těm, kdož mají přání a nemohou si jeho splnění dovolit.

Včera významné signály nezazněly. Mávání kouzelným proutkem na programu sice bylo, ale případy neuvěřitelné bídy a zoufalství občanů, kteří se objevovali na obrazovce a se slzami prosili Putina, aby je vytrhl z nelidských podmínek, působily silněji než vládcovy zásahy.

Putin navíc netypicky odpovídal slovy: „Nechápu… nejde mi ta vaše situace do hlavy… Peníze jsme přece z Moskvy poslali...“ V reakcích mimo prostor loajální k režimu pak převládalo slovo „únava“. Viditelně je unaven vůdce, unaveni jsou i poddaní. Dominantním pocitem je dusno. Putin totiž ze zásady nechce měnit nic.

Vladimir Putin

Mladí lidé tvořili velkou část demonstrantů v ulicích přibližně stovky měst v pondělí, kdy se slavil Den Ruska. Mladí byli mezi více než dvěma tisícovkami lidí, které policie, často s mlácením, zadržela.

Možnost emigrace

Další mladí vyprávěli z policejních aut, že se protestů ani nezúčastnili, jen šli s kamarády do Mekáče. Policajti totiž startovali na náhodné chodce, zřejmě plnili plán. Nejlépe je to patrné na videu, na němž Putinův oddaný stoupenec nejdříve vychvaluje zákroky, načež se ozbrojenci vrátí, beze slov ho chňapnou a odvlečou do antona.

Mladá generace jde do ruských ulic, protože se v Putinově dusnu cítí nejhůř. V tamní debatě zdomácněl výraz sociální výtah, tedy možnost pro schopné lidi bez bohatých a vlivných rodičů dostat se nahoru po společenském žebříku. Dnes se tento výtah porouchal, respektive ho Putin a jeho věrní vypnuli. Bezostyšně obsazují lepší místa svými potomky, kteří většinou na to zjevně nemají.

Protivládní demonstrace v Moskvě

Vztah této části věrchušky k mladým, o nichž je řeč, vyjádřil v tomto týdnu jeden z hlavních Putinových mediálních propagandistů Vladimir Solovjov. Řekl ve svém rozhlasovém pořadu, že mladí, kteří šli protestovat proti současnému stavu, jsou „dvouprocentním lejnem“.

Několik mladých sice odpovědělo slušným, ale nekompromisním videem, v němž se představují jako úplně běžní lidé kolem dvacítky. Ale pouhými videi tento režim nezmění. Vypadá to, že ani do ulic je nebude chtít pustit, zvýší represe.

Putinovi vyhovuje stav společnosti, který připomíná hustou polévku, ve které se jen tak něco nepohne. Polévka sice začíná bublat na zesilujícím ohni, ale může to trvat velmi dlouho. To stihnou dnešní mladí promarnit velkou část života v očekávání, že sociální výtah přece jen jednou pojede. Mají ovšem další možnost, ke které se utíká značné množství mladších a vzdělanějších Rusů. Je to emigrace.

Autor je komentátorem deníku Právo

autoři: ami , Alexandr Mitrofanov
Spustit audio