Alexandr Mitrofanov: Sto let po VŘSR se vrací chuť házet kameny

13. listopad 2017

Můj kalifornský protějšek zapáleně vyprávěl, že stát, v němž bydlí, by se měl oddělit od zbytku USA. Šlo o člověka s akademickým titulem a solidním uplatněním v oblasti mezinárodních vztahů.

Kdybych shrnul jeho argumenty, vyšlo by z toho následující: Spojené státy americké jsou v hluboké krizi. Prezidentem byl zvolen člověk, který spolu s oligarchy ve vládě pracuje na zrušení věcí, které dělaly Ameriku Amerikou. Ničí svobodu a demokracii. Země je rozdělena na ty, kteří mu chtějí zabránit, a ty, kteří mu nadšeně tleskají.

Kalifornie má šťastnou konstelaci. Bydlí v ní mnohem více členů první skupiny a je prakticky soběstačná. Ano, existují legislativní překážky ztěžující až znemožňující odštěpení, ale kdyby se trpělivě pracovalo na ovlivňování veřejného mínění, kdyby se pro klidný odchod vyslovil Elon Musk a Sergey Brin, kdyby se to nějakou delší dobu připravovalo, pak možná jednoho dne…

Oslavy VŘSR v Rusku

Dál už byly detaily. Důležitá byla pro mě nečekaně silná vůle opustit státní útvar kvůli extrémně palčivému pocitu, že nelze žít v jedné zemi s bytostmi jako by z jiné planety. Mluvili jsme spolu mimochodem dva dny po stém výročí tzv. Velké říjnové socialistické revoluce.

Vzápětí jsem se na webu České televize dočetl, že sto let od VŘSR by 51 procent mladých Američanů raději žilo v socialismu či komunismu namísto kapitalismu. Ukázal to průzkum Nadace obětí komunismu. Většina mileniálů ale zároveň neví, jaké mají tyto ideologie rysy.

Strach současných ruských vládců

Za neznalostí může stát nedostatek prostoru, který komunismu věnuje americké školství, i nedůvěra mileniálů v současnou ekonomickou situaci. To je ovšem další důkaz krize společnosti, jen viděné z jiného úhlu než od mého kalifornského protějšku.

Oslavy VŘSR v Rusku

Vlast VŘSR přivítala sté výročí dvojím způsobem. Komunisté a levičáci vyšli do ulic s hesly jako Pamatujeme, jsme pyšní, zopakujeme. Státní moc se odmlčela, zato na její objednávku běžely na dvou hlavních státních TV kanálech dva seriály o tehdejší době: Démon revoluce o Alexandru Parvusovi a Trockij.

Ještě jsem neměl čas je zhlédnout, ale recenze jsou jednoznačné. Unisono zní, že s historickými fakty nemají seriály naprosto nic společného. Politolog Fjodor Krašeninnikov napsal, že divák si má odnést z Trockého dojem, že revoluce byla spiknutím Němci placených Židů proti Rusům a jejich bohabojné a dobré říši, přičemž Židy hnal neuhasitelný pohlavní pud.

Oslavy 100. výročí VŘSR v Moskvě

Když se vezme v úvahu, že seriály vznikly na objednávku Kremlu, vyplývá z toho, jaký strach mají současní ruští vládci před případnou revoluční nespokojeností obyvatel. Zároveň ale nedělají nic pro to, aby nevznikla, s výjimkou stále většího potlačování jakýchkoli myšlenek a činů proti vládnoucí moci. Proto se v Rusku mimořádně často srovnává situace v roce 1917 a dnes.

Ale jak je možné se přesvědčit, nespokojenost panuje také v USA. Biblická kniha Kazatel říká:„Je čas házet kamení a čas kamení sbírat.“ Když se ohlédneme kolem sebe také v Česku a v Evropě, vypadá to na momentální chuť kameny házet.

Autor je komentátorem deníku Právo

autoři: ami , Alexandr Mitrofanov
Spustit audio