Alexandr Mitrofanov: Sarah P., Antonín R. a další černobílí

27. duben 2013

Víte určitě, kdo je Sarah Palinová. Je to bývalá guvernérka státu Aljaška. V roce 2008 se účastnila prezidentských voleb jako kandidátka na úřad viceprezidentky Spojených států společně s republikánským kandidátem na prezidenta USA Johnem McCainem.

Sarah Palinová je učebnicový příklad takzvané daně za demokracii. To je ten případ, kdy politika, který má ve svých rukou moc, zvolí většina podle obrazu svého. Většina v celých Spojených státech ale nakonec uznala za hodnotnější představitele Baracka Obamu a Joea Bidena.

Palinová ovšem pokračovala ve svých neopakovatelných projevech. V listopadu 2010 prohlásila: „Nemáme mnoho důvěry, že Bílý dům přijde s politikou dostatečně silnou k tomu, aby sankcionoval budoucí záměry Severní Koreje. To vytváří širší obrázek, který mě upřímně děsí, pokud jde o naši národní politiku, ale očividně musíme stát při našem severokorejském spojenci.“

To byla Sarah Palinová. Proto jsem chvíli váhal, jak mám brát zprávu o údajném rozhovoru téže političky, která se před několika dny objevila na serveru dailycurrant.com. Měl to být popis Palinové výroků k teroristickým útokům v Bostonu.

Toto prý řekla: „Zatím nevíme vše o podezřelých, ale víme, že jsou to muslimové z České republiky... Můžu se vsadit, že mluvím jménem spousty Američanů, když povím, že bychom měli ihned tyhle lidi poučit. A pojďte se nezastavovat u České republiky, jděme po všech arabských zemích... Pojďme shodit pár atomovek na Islámábád, vypálit Prahu...“

Chvíli jsem lapal po dechu, dalších pár chvil mně zabralo pátrání, jestli je to pravda, anebo zda jde o satiru. Nakonec se ukázalo, že to byla krutá parodie na reálný primitivismus. Ale že jsem si tím nebyl hned jistý...

Vtom mi vyskočilo okénko, že mám nový email. Psal mi můj občasný korespondent, pan Antonín R. Reagoval na můj sloupek. „Dobrovolně se zařazuji mezi černobíle a ploše uvažující jedince, kteří si ťukají na čelo, co že se to americká vláda zajímá o postavení našich Romů,“ sdělil tento dobrý muž.

Pan Antonín byl rozzlobený. Napsal: „Pouze mě udivuje (přímo vytáčí), že naše vláda se opět přikrčí a mlčí. Myslím, že již druhý den měl Gandalovič bušit na dveře Obamy s protestní nótou vlády ČR.“

Pokud si, vážení posluchači, myslíte, že to je pro změnu moje parodie na téma daň za demokracii, dovolte, abych vás ujistil, že tomu tak není. Pan Antonín je reálný. Má titul inženýra a volební právo. Nevím, zda by dal hlas Sarah Palinové, kdyby byl americkým občanem. Vyloučit se to ale v žádném případě nedá. Ani nesmí. Vždyť je svobodné právo každého volit, koho uzná za vhodné.

Co ale se spoluobčany, kteří se dobrovolně hlásí k černobílému vidění světa a plochosti názorů? Co by. Žít s nimi v jedné společnosti, dokud pro nastolení svých názorů nepoužívají násilí. Platí, že demokracie je nejhorší způsob vlády, s výjimkou všech ostatních, které jsme vyzkoušeli. Kdo nesouhlasí, může podniknout cestu do vlasti autora tohoto výroku a zabušit tam na jeho hrobku.

autoři: ami , Alexandr Mitrofanov
Spustit audio