Alexandr Mitrofanov: Ruští protestující poprvé smetli policii

12. duben 2019

Poslední týdny byly v Rusku neobvyklé nikoli tím, že na několika místech země proběhly masové protestní akce. Ale tím, že se něco v jejich průběhu stalo poprvé.

Nejdříve však tyto akce stručně popíšeme.

Alexandr Mitrofanov: Potíže s obuví a rozhněvaný Kreml

Nápis Síla Ruska - v jednotě našeho národa

Ruský státní statistický úřad je v poslední době ve středu pozornosti. Kritizují ho po výměně ředitele hned ze dvou opačných stran.

Již delší dobu trvá neklid v Ingušsku, autonomní kavkazské republice. Místní se nedokázali smířit s tím, že jejich vůdce Jevkurov ustoupil vůdci sousední Čečny Kadyrovovi a Ingušsko přišlo o část území.

Protesty v ulicích se stále opakovaly. Místní úřady sice vypínaly internet a mobilní spojení, přesto se záběry nepokojů dostaly mimo republiku.

Důvody, které vyhnaly do ulic několik desítek tisíc lidí v devíti městech na severu Ruska 7. dubna, s příčinami kavkazských událostí nesouvisely. Demonstranti požadovali zastavení výstavby skládek pro odpady, které se mají dovážet z Moskvy. Rovněž žádali demisi místních gubernátorů a na mítinku ve Syktyvkaru obsahovala rezoluce požadavek demise prezidenta Vladimira Putina.

Odvedení na policii, zatčení a soudy

Alexandr Mitrofanov: Kreml se chystá na válku a trestá nespokojenost lidí s režimem

Vladimir Putin mezi policejními důstojníky

„Pentagon začal rozpracovávat novou strategii války proti Ruské federaci. Podstata operace spočívá v aktivním využití protestního a destabilizačního potenciálu páté kolony.

Místní média zveřejnila informaci, že obyvatelům regionu byly záměrně poskytnuty zfalšované údaje o rozsahu skládky. Bylo jim řečeno, že plocha skládky bude 300 hektarů, jenže ve skutečnosti se plánuje 3000 hektarů.

Lidé byli ujištěni, že ročně se bude na skládku umisťovat 500 tisíc tun odpadu. Reálný objem má ovšem být 2 300 000 tun. Vědci v regionu tvrdí, že obývané území bude zasaženo 60 procenty toxických látek ze skládky.

Nyní se dostáváme k jevu, který protesty na jihu a na severu Ruska spojil a který se vyskytl poprvé. Jako u každé veřejné akce v zemi asistovala i u těchto demonstrací policie. Běžný obrázek, který se léta opakuje při obvyklé přesile represivních orgánů, je, že příslušníci ozbrojených složek brutálně útočí na protestující a odvážejí je na policejní stanice.

Alexandr Mitrofanov: Ruského Formana, režiséra Mamina, vytlačil režim do emigrace

Jurij Mamin

Bylo to na podzim roku 1986 v malém chebském kině na semináři sovětského filmu. Po roce 1985 začala totiž přicházet ze Sovětského svazu probuzeného přestavbou díla jako zjevení.

Jenže když se o zadržování třikrát pokusili ozbrojenci v severoruském Archangelsku, demonstrace je prostě bez použití násilí smetla, protože se lidé nezastavili. Policie nakonec za jásotu demonstrantů vyklidila pole.

V Magasu, hlavním městě Ingušska, to bylo ještě ostřejší. Protestující zaútočili na ozbrojence předměty, které měli po ruce, a ti museli odejít. I proto, že v malé republice se všichni více méně znají a jsou tam živé rodové zvyky. Místní příslušníci Rosgvardije tedy nedokázali mlátit známé nebo dokonce příbuzné. Za to byli kázeňsky potrestáni.

Nadšení z vítězství nad ozbrojenci ale netrvalo dlouho. Represivní složky sice opustily místo střetů, ale jak na jihu tak na severu Ruska situaci monitorovaly a přišly si pro iniciátory a účastníky protestů k nim domů.

Alexandr Mitrofanov

Následovalo odvedení na policii, zatčení a soudy. Soudci nařídili pokuty až do částky 200 tisíc rublů. Průměrný plat v Archangelské oblasti činil loni 36 850 rublů, v Ingušsku 20 790 rublů.

Andrej Borovikov, jeden z archangelských demonstrantů, však zpravodaji serveru Meduza řekl, že si už dopisuje s ingušskými protestujícími.

Spustit audio