Alexandr Mitrofanov: Rodinné drama v plynojemu

14. březen 2013

Děťátko sotva čtyřleté potřebuje tátu. Zhlíží se v něm, má ho za vzor a za nejmocnější bytost na světě. Čtyřiadvacetiletý mladík se vidí jako dospělý a samostatný. Táta ještě žije a je při síle, ale na jeho rady, natož příkazy už mladík ohledy nebere. Má vlastní hlavu a vlastní cíl. Táta může leda tak přijít v neděli na návštěvu.

To je situace před sjezdem ČSSD, který zítra začíná v Ostravě v bývalém plynojemu. Před dvaceti lety vyhrál Miloš Zeman sjezd strany v Hradci Králové. Partaj byla tak malá a bezradná, že rázného, drsného, leč na svoji ratolest spravedlivého tátu opravdu potřebovala. Zeman se do této role hodil bezvadně.

V roce 2013 je polistopadová sociální demokracie ve věku sebevědomého mladíka. Nepřeje si, aby jí někdo říkal, co má dělat, natož aby jí četl levity. A už vůbec by to neměl být starý, opotřebovaný, kdysi obdivovaný, nyní trpěný fotr.

Navenek ale musí všecko vypadat ažur. Co proto od lidí by totiž dostal mladík, nikoli jeho respektovaný, životem ošlehaný a moudrost emitující táta. Proto se musí sehrát divadlo.

Mladíka bude představovat hned několik členů vedení ČSSD. Ostatně je to v duchu moderního divadla, když se postava rozdvojuje nebo roztrojuje a jednotliví herci předvádějí odlišné odstíny.

Bohuslav Sobotka je slušně vychovaný syn, který se ale s tátou definitivně rozešel v pohledu na to, co je v životě správné a co je naopak svinstvo. Je připraven to otci sdělit v klidu, ale nekompromisně, aniž se s ním přitom rozhádá.

Michal Hašek je synek plný úcty ke stáří a zkušenostem. Rád tátu obdaruje dobrým truňkem. Jenže ani u skleničky mu neváhá s milým výrazem říci, že ho sice vždycky vyslechne, ale grunt bude spravovat jedině po svém. Navíc když má teďka táta tak pěkný prezidentský vejminek.

Jiří Dienstbier je zlobivé dítě. Uznat Zemana za svého politického otce tvrdošíjně odmítá. Je ale svolný nekazit rodinné divadlo, a jestliže na něj otčím nebude řvát, zůstane také v klidu.

Zato jiná adoptovaná dcera, Marie Benešová, miluje tátu bezelstně a upřímně. Trochu se to pokazilo, když na oslavu prezidentského vítězství pozval Zeman její úhlavní nepřítelkyni Renatu Veseckou, ale v rodině se stávají různé věci a pak si lidé odpustí.

Co se týká patriarchova mladšího bráchy, Zdeňka Škromacha, ten je vždycky pro. Zemana přivítá, rád se s ním ukáže, ale když se celková atmosféra pro uctívání silného muže přece jen nevytvoří, přihlásí se k vnitrostranické demokracii a zůstane tam, kam ho delegáti zvolí.

Právě nálada delegátů je velkou neznámou. Jak se nakonec vůči Zemanovi zachovají, nevědí ani členové stranického vedení. Je ale nepravděpodobné, že by se ve sjezdovém sále našla většina lidí, kterým nedochází, oč v celém představení jde.

Táta se vrací, aby zapojil své dítě do nového podniku, který rozjíždí a který hodlá řídit ocelovou rukou. Spěchat nebude. Z první schůzky vyplyne, jak se toto rodinné drama bude vyvíjet. O tomto víkendu v ostravském plynojemu ale rozhodně neskončí.

autoři: ami , Alexandr Mitrofanov
Spustit audio