Alexandr Mitrofanov: Pražští starostové a Albrightová terčem Putinovy porady

21. květen 2021

„Se zármutkem pozorujeme, jak Česko, které chytlo virus války s pomníky, na úrovni hlav místních úřadů městských čtvrtí Prahy za naprosté shovívavosti ústředních mocenských orgánů, které odpovídají za mezistátní interakci a za plnění dvoustranných smluv, důsledně vyhlazuje paměť o záchraně Československa právě sovětskými vojáky a osobně maršálem Sovětského svazu Ivanem Stěpanovičem Koněvem a volí si nové hrdiny mezi stoupenci nacismu.“

Tato slova zazněla na čtvrteční poradě u prezidenta Ruské federace Vladimira Putina. Pronesl je náměstek ministra zahraničí Michail Bogdanov. Pokračovala tak kampaň Kremlu proti pražským starostům, Ondřeji Kolářovi z Prahy 6 a Pavlu Novotnému z Prahy-Řeporyjí.

Kolář okamžitě odpověděl na Twitteru zveřejněním své fotografie během pietního aktu u pomníku sovětských vojáků. Ale to bylo marné úsilí. Pro Putina fakta nehrají roli.

Čtěte také

Ve čtvrtek mluvil o tom, že je třeba dál odtajňovat archivní dokumenty o druhé světové válce. Přitom je v Rusku známo, a nedávno to potvrdil historik Nikita Petrov a nezávisle na něm šéfredaktor rozhlasové stanice Echo Moskvy Alexej Venediktov, který je původní profesí rovněž historik, že velmi důležitá část dokumentů spojených s Josifem Stalinem a jeho aktivitami během války je stále utajena.

Putin vyzval k zapojení občanů do zkoumání osudů jejich příbuzných. Jenže nejznámější pátrač v této oblasti Denis Karagodin z Tomsku, který několik let žádá po tajné službě FSB, aby vydala ostatky jeho pradědečka, který byl zavražděn státem v roce 1938, a aby byli souzeni jeho vrazi z tehdejších tajných služeb, čelí udáním, která na něj napsali na prokuraturu a vnitro občané, kterým se jeho činnost nelíbí.

Všichni nás chtějí kousnout

Putina sotva přesvědčí nějaká fakta, že nemá pravdu ohledně pražských starostů, když na téže poradě vyřkl jiné obvinění založené na dávno odhalené falzifikaci.

Čtěte také

Ruský prezident totiž prohlásil: „Leckdo se dokonce osmělil a řekl, že je prý nespravedlivé, že Rusku patří bohatství takového regionu jako Sibiř, jen jedné zemi. Je s podivem slyšet takové věci, obzvláště veřejně, ale občas znějí. Všichni nás chtějí někam kousnout anebo nám něco ukousnout. Ale musí vědět, ti, kteří se chystají, že my všem vyrazíme zuby tak, aby už nedokázali kousat.“

Novinář Dmitrij Kolezev ve svém Telegram kanálu okamžitě zareagoval slovy: „To je ale hanba…“ Jde o to, že Putin šířil starou lež o tom, že zmíněný výrok údajně pronesla Madeleine Albrightová.

Alexandr Mitrofanov

Jenže toto tvrzení vychází z článku ve vládním listu Rossijskaja gazeta z roku 2006, v němž generál ruské tajné služby Boris Ratnikov líčil, jak se jeho lidé vloupali do podvědomí Albrightové a našli tam tento výrok poháněný patologickou nenávistí ke Slovanům… Ve skutečnosti nic takového neřekla.

Teď tento fejk zopakoval Putin a doprovodil ho výhrůžkami. 

Autor je komentátor serveru novinky.cz

Spustit audio